Tuesday, December 22, 2015

Ulasan Filem Star Wars Episode 5 : The Empire Strikes Back


Filem ini bermula dengan Luke, Leia dan Han di planet Hoth, yang telah menjadi pangkalan baru Rebels. Walaupun mereka berjaya memusnahkan Death Star, tetapi ternyata Empire masih lagi kukuh dan Darth Vader selamat daripada kemusnahan Death Star kerana menjadi salah seorang juruterbang semasa Rebels menyerang mereka. Kita diperlihatkan bahawa Luke semakin mahir dalam menggunakan Force, apabila Luke ditangkap oleh Yeti Ais, dan digantung terbalik pula, namun Luke berjaya membunuh Yeti tersebut apabila Luke menarik lightsaber dengan tangannya hanya dengan menggunakan Force.

Tetapi, Empire berjaya juga mengesan Rebels dan mereka terpaksa meninggalkan planet tersebut sebelum datang lebih banyak Stormtroopers. Leia, Han, Chewbacca dan C-3P0 melarikan diri dengan menggunakan Millennium Falcon, Luke pula pergi ke planet Dagobah dengan R2-D2 apabila mendapat visi daripada Obi-Wan untuk menemui Mahaguru Jedi di sana. Sampainya di sana, Luke terkejut bahawa Mahaguru Jedi bernama Yoda bukanlah seperti yang disangkakan. Pada mulanya Luke meragui kemampuan Yoda kerana berbadan kecil, namun setelah ditunjukkan bahawa Yoda mampu menaikkan sebuah pesawat perang hanya dengan menggunakan Force, Luke mula belajar dengan lebih tekun. Namun, oleh kerana darah muda Luke yang sentiasa tidak sabar, sering kali Luke gagal melakukan apa yang Yoda suruh. Latihan Luke semakin kritikal apabila Luke berhalusinasi terjumpa Darth Vader, dan apabila memusnahkan topeng Darth Vader, ternampak muka Luke sendiri. Ini kerana terdapat keraguan di dalam diri Luke.

Pada masa yang sama, Millennium Falcon berjaya melarikan diri daripada pesawat Empire, walaupun terpaksa menyorok dalam salah satu gua asteroid. Han mendapat idea untuk mendapatkan pertolongan daripada Lando, kawannya yang sekarang menjadi pemerintah di Cloud City. Namun malangnya apabila mereka sampai, Darth Vader sudah menunggu di dalam bilik. Lando telah mengkhianati mereka. Luke walaupun berada jauh daripada kawan-kawannya, dapat merasakan bahaya dan mahu pergi menolong. Tetapi hasratnya dihalang Yoda, kerana latihannya masih lagi belum berakhir dan Luke masih lagi tidak menguasai Force yang sebenar. Yoda juga merasakan ianya satu perangkap daripada Darth Vader yang mempergunakan kawan-kawannya untuk mendapatkan Luke.

Luke tetap degil dan terus berlepas ke Cloud City. Manakala di sana, Han Solo dibekukan untuk dibawa sebagai pampasan untuk Bobba Fett, pemburu tawaran yang mengikuti Millennium Falcon dan mendedahkan maklumat kepada Empire. Luke sampai sahaja di Cloud City terus mencari kawan-kawannya tetapi bertemu Darth Vader. Tujuan Vader sebenar adalah untuk menangkap Luke supaya diserahkan kepada Emperor dan dijadikan sekutu kerana merasakan kekuatan Force dalam diri Luke. Mereka berdua mula bertarung lightsaber. Pada mulanya Vader memandang rendah kepada Luke dan melawannya dengan menggunakan satu tangah sahaja. Tetapi lama-kelamaan Luke menunjukkan prestasi yang baik dan memberi tentangan yang hebat terhadap Vader. Latihan dengan Yoda menampakkan hasil. Tetapi apabila didesak ke jalan buntu, Vader mengambil memotong tangan Luke yang memegang lightsaber. Pada masa inilah didedahkan siapakah identiti Vader yang sebenar. Luke yang sebenarnnya sudah merasakan perkara tersebut sejak awal lagi tetap tidak percaya dan merasakan inilah sebabnya Yoda melarang Luke datang. Vader pula mendedahkan pelan sebenar beliau yang mahukan Luke bersama-samanya untuk membunuh Emperor dan memerintah galaksi bersama-sama. Luke menolak dan terus melarikan diri. Luke berjaya diselamatkan oleh Leia dan Chewbacca yang berjaya melarikan diri daripada tahanan Stormtroopers dengan Millennium Falcon. Filem berakhir dengan ketidaktentuan di mana adakah Han Solo selamat dan bagaimanakah Luke mahu mengambil tindakan apabila mengetahui identiti sebenar Vader.

Begitulah sinopsis filem ini. Mengapakah penulis begitu rajin menulis sinopsis untuk filem ini walhal untuk Episode 4 penulis hanyalah memberi ulasan ringkas tentang pengalaman dan impak filem tersebut? Ini kerana filem ini berjaya menjadi filem yang lebih baik terutamanya dari sudut plot dan interaksi karakter. Filem ini adalah contoh sekuel filem yang baik, di mana penonton sudah pun mengetahui sikap dan personaliti karakter utama, dan boleh memfokuskan kepada plot sahaja. Berbeza juga dengan Episod 4, plot Episod 5 lebih mengikuti konsep sebab dan akibat, kerana kita faham mengapakah karakter mengambil tindakan tersebut, dan bukan kerana sekadar hendak menggerakkan plot cerita. Sebagai contoh, kita faham mengapa Luke mahu pergi berjumpa Yoda kerana mahukan jawapan dan pemahaman lebih mengenai Force. Selain itu kita juga faham mengapa mereka mahu melarikan diri kerana diserang Empire. Kita juga tahu mengapa mereka singgah di Cloud City kerana Han Solo tidak menyangka Lando akan mengkhianati beliau. 

Selain itu dari sudut interaksi dialog, terdapat kata-kata dingin dan sinikal daripada Han dan Leia yang seolah-olah membenci tetapi saling menyukai. Kemudian antara Darth Vader dan Luke yang cuba merasionalkan tindakan masing-masing sambil berlawan lightsaber. Dan yang paling penting antara Luke dan Yoda, di mana pada masa inilah kita mempelajari lebih banyak tentang Force, dan kesilapan demi kesilapan Luke ditegur Yoda. Perbezaan paling ketara adalah pengakhiran filem ini yang tidak ketahuan, dibanding dengan Episod 4 yang berakhir dengan gembira, tetapi dalam filem ini, Luke kehilangan tangan, Han ditangkap dan Empire terus melebarkan kuasa.

Namun ada satu perkara yang penulis sedar kurang dalam filem ini. Kita dapat lihat Han dan Leia akhirnya mengakui cintanya, dan kita juga didedahkan dengan "plot twist" terbesar filem ini apabila mengetahui identiti sebenar Vader dan ini menyebakan dinamika karakter ini dengan Luke berubah, bukan sekadar musuh. Namun Luke sendiri sebenarnya kurang mengambil pelajaran dan akhirnya menjadi lebih rapuh keyakinannya daripada awal filem. Sekurang-kurangnya dalam Episod 4, Luke menggunakan Force yang diajar oleh Obi-Wan apabila melancarkan torpedo untuk memusnahkan Death Star. Namun dalam filem ini, walaupun Luke dapat memberi cabaran kepada Vader, namun akibat perasaan emosional yang membuak, menyebabkan Luke tidak dapat berlawan dengan baik dan akhirnya kalah.

Filem ini perlulah ditonton bersama-sama dengan Episod 4, barulah rasa puas hati. Namun sekiranya anda sangat menyayangi karakter dalam filem ini, mungkin anda risau dengan pengalaman yang mereka hadapi. Tetapi sekiranya anda mahukan plot cerita yang menarik dan berkesan, filem ini bagus untuk anda dan tidak jemu ditonton berulang kali.

No comments:

Post a Comment