Friday, April 21, 2017

Referendum Turki : Dari Sistem Berparlimen ke Sistem Kepresidenan


Pada 19 April yang lalu, ABIM menganjurkan sebuah forum yang membincangkan tentang keputusan referendum di Turki. Referendum tersebut dibuat oleh kerajaan yang diketuai oleh AKP di mana ianya memberi pilihan kepada rakyat untuk menjawab “Ya” atau “Tidak” dalam meningkatkan kuasa Presiden Turki. Lebih 50 peratus menjawab “Ya” manakala 40 peratus lagi menjawab “Tidak.” Forum ini menampilkan Tuan Haji Ahmad Azam, Presiden WADAH dan juga Penolong Setiausaha Agung UNIW, sebuah NGO antarabangsa berpangkalan di Turki. Panel kedua pula adalah Dr Mehmet Ozay, koresponden Anadolu Press di Kuala Lumpur.

Sistem kerajaan di Turki sebenarnya lebih kurang sama dengan Malaysia di mana semasa pilihanraya, rakyat akan memilih parti politik yang mereka sukai. Kemudian jumlah undi tersebut menentukan berapa ramai bilangan ahli parlimen yang akan dilantik oleh parti. Parti yang paling banyak ahli parlimen adalah parti yang akan menjadi kerajaan. Presiden pula dipilih oleh rakyat secara terus. Namun, di dalam perlembagaan, Presiden tidak mempunyai kuasa berbanding dengan Perdana Menteri. Namun, dalam sejarah politik Turki, sering kali Presiden dan Perdana Menteri bertembung walaupun daripada sama parti. Ini menyebabkan kerajaan yang memerintah tidak dapat berfungsi dengan baik. 

Walaupun Recep Tayyib Erdogan baru sahaja menjadi Presiden pada tahun 2015, namun oleh kerana beliau telah menjadi Perdana Menteri sejak tahun 2002, beliau mempunyai pengaruh yang besar dalam kalangan parti dan rakyat. Ini menyebabkan beliau mempunyai kedudukan yang unik untuk membuat reformasi dalam sistem kerajaan Turki. Walaupun begitu, usaha yang dipopularkan oleh Erdogan ini telah dilihat sebagai cubaan untuk mengekalkan kuasa beliau walaupun hakikatnya cadangan untuk meningkatkan kuasa Presiden ini telah mula disebut sejak zaman Turgut Ozal.

Rakyat Turki mahukan negara mereka lebih maju dan berpengaruh dalam pentas dunia. Walaupun kerajaan AKP berjaya menaikkan taraf negara mereka, namun ditakuti sekiranya berlaku krisis politik pada masa hadapan, negara mereka akan kucar-kacir kembali. Oleh itu, mereka perlukan kepimpinan yang kuat daripada seorang ketua seperti Presiden. Sistem yang sama juga sudah pun berlaku di Amerika Syarikat, Perancis dan Indonesia di mana Presiden adalah ketua kerajaan dan negara yang berpengaruh dan dapat melakukan polisi mereka dengan lebih cepat. Walaupun begitu, parlimen dan kehakiman perlu sentiasa menjadi semak dan imbang kepada kuasa presiden. Itulah yang membimbangkan ramai pemerhati luar dan sebahagian rakyat Turki sendiri apabila mereka melihat Presiden Erdogan terlampau berkuasa. Dalam negara yang system demokrasi berfungsi, Presiden atau Perdana Menteri sentiasa dipantau oleh ahli-ahli parlimen yang dilantik rakyat serta hakim-hakim yang bebas dan adil. Oleh itu, baik system berparlimen atau presiden, kedua-duanya perlu mendapat sokongan majority rakyat untuk berfungsi dengan baik.

Wednesday, April 12, 2017

Lagu Macam Sama (#6) Nabi Anak Yatim (Raihan) vs Kiss from a Rose (Seal)

Raihan adalah kumpulan nasyid paling berpengaruh di Malaysia, bukan setakat dalam industri nasyid, namun muzik secara umum. Malah Raihan telah menjadi semacam duta Malaysia, sampai sekarang umat Islam di pelbagai ceruk dunia masih mendengar lagu-lagu Raihan. Lagu-lagu Raihan mempunyai lirik yan mudah dinyanyikan serta muzik latar yang pelbagai. Ianya keluar daripada kebiasaan lagu-lagu nasyid yang berbunyi Timur Tengah kepada bunyi-bunyi slow-pop Barat. Antara lagu yang popular dari Raihan adalah lagu Nabi Anak Yatim. Ianya adalah salah satu lagu yang terkandung dalam album ketiga Raihan, Senyum yang diterbitkan tahun 1999. Ini videonya:-


Lagu ini mengisahkan kematian ibu dan bapa Rasulullah SAW, serta betapa Nabi sejak dari kecil sudah diajar berdikari, dan kepentingan menyayangi anak yatim kerana Nabi sendiri adalah seorang yatim.

Lagu ini memang top ten lagu kegemaran aku sejak dari kecil, tetapi ada beberapa part dalam lagu ini membuatkan aku teringat dengan satu lagu lain. Akhirnya bila aku selidik (terutamanya bila aku dengar balik lagu-lagu yang pernah menang Grammy Awards), aku terjumpa satu lagu nyanyian Seal bertajuk Kiss from a Rose. Ini videonya:-


Amacam? Ada perasan persamaan? Kalau anda dengar balik lagu Nabi Anak Yatim, anda akan perasaan part "Anak yatim anak yang mulia" tu memang seakan sama dengan lagu Seal ni. Lagu Seal ini diterbitkan tahun 1994, menjadi soundtrack kepada filem Batman Forever dan memenangi Record of the Year dalam Grammy Awards tahun 1996. Liriknya lebih kepada lagu cinta kepada kekasih, mungkin sesuai sebagai lagu karaoke (eh, lagu Raihan ada karaoke juga!). Muziknya juga dipengaruhi dengan muzik lama medieval Eropah.

Bagaimana boleh ada persamaan? Kurang pasti. Boleh jadi penerbit lagu Raihan banyak mendengar pelbagai jenis lagu. Inilah pentingnya seorang ahli muzik mendengar pelbagai muzik sebagai inspirasi. Tak salah aku ada satu lagu nasyid yang memang seakan sama dengan lagu Coldplay. Tetapi itu mungkin untuk siri yang lain.

Namun begitu, lagu-lagu Raihan tetap menjadi lagu nasyid yang selalu didengari. Mudah dan senang dinyanyikan bersama. Mungkin ini lebih kepada nostalgia. Aku teringat sewaktu pertandingan nasyid di sekolah rendah dulu, semasa populariti Raihan berada di kemuncak, hampir setiap kumpulan menyanyikan lagu Raihan terutamanya lagu Iman Mutiara. Mungkin lagu tersebut sangat mudah diingati liriknya. Raihan juga dikenali di kalangan bukan Islam juga sebab aku teringat sewaktu di Sarawak, semasa program dengan sekolah-sekolah lain, ada seorang pelajar Kristian yang recognize lagu Raihan semasa dimainkan. Aku tak ingat lagu apa. Begitulah popularnya Raihan waktu itu.  

Friday, April 7, 2017

Beauty and the Beast

Dalam minggu ni ada 2 benda yang signifikan yang aku buat. Pertama adalah percubaan menulis outline untuk komik idea Aliemran. Komik tersebut berdasarkan idea dia, diinspirasikan daripada filem The Breakfast Club. Aku punya outline berkisarkan sekumpulan pelajar yang dimasukkan ke kelas khas sebab mendapat markah tercorot. Aku dah buat sampai part diorang dah berkumpul dalam satu kelas. Watak-watak utama pun dah ada, tetapi aku stuck di konflik. Aku dah kenal pasti bahawa akan ada dua watak bertentangan. Satu watak sepertimana yang digagaskan Ali, seorang yang sebenarnya pandai tetapi sengaja menggagalkan diri sebab protes dengan sistem pendidikan. Satu lagi watak pula berusaha bersungguh-sungguh tetapi tetapi tetap juga gagal. Dia sangat percaya dengan sistem peperiksaan dan mengharapkan markah cemerlang boleh membuatkan dia masuk ke universiti yang bagus. Pada pengakhiran cerita, semua orang cuba membantu watak ini untuk lulus supaya dia dapat terus bersekolah di sekolah tersebut. Penggerak cerita dah ada iaitu mereka mesti lulus ujian, tetapi konflik yang besar yang perlu dileraikan belum cukup masak lagi. Mungkn kena banyak bersembang dengan kawan-kawan untuk dapatkan idea.

Benda kedua pula seperti biasa adalah filem. Aku dah tengok filem Life dan Beauty and the Beast. Bagi aku filem Life masih lagi menyeronokkan, cuma konflik start lambat sikit. Tetapi ending dia predictable. Ramai yang mengkategorikan filem ini sebagai campuran elemen filem Gravity dan Alien. Filem seterusnya yang aku tengok adalah Beauty and the Beast. Sejujurnya aku rasa boring filem ni. Salah satu benda yang membuatkan aku mengantuk adalah coloring, kerana filem ini hanya ada warna oren atau biru sahaja. Baru aku sedar kepentingan coloring dalam filem. Oleh kerana aku juga tidak ada rasa nostalgia dengan filem animasi ini pada tahun 1991, menyebabkan aku kurang berminat dengan jalan ceritanya. Aku pun tak pasti mengapa filem ini pada tahun 1991 dipuji ramai sehingga mendapat pencalonan Best Picture di Oscars.

Thursday, March 30, 2017

Membaca di Felda

 Minggu ini tak banyak yang aku nak tulis sebab sedang dalam transisi hidup baru. Ianya antara dua majlis kenduri, satu sebelah perempuan di Felda dan satu lagi sebelah lelaki berdekatan Bandar Baru Bangi. Bila duduk di Felda, aku dapat habiskan pembacaan buku Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck tulisan Hamka. Aku nak baca buku ini pun selepas menonton filem adaptasi daripada novel ini. Aku nak tahu sejauh mana perbezaan antara novel dan filem tersebut. Setakat yang aku baca, memang filem banyak ikut persamaan dengan novel. Aku sangka filem yang romanticize, tetapi rupanya memang dalan novel juga hampir 2/3 buku adalah mengenai cinta Zainuddin yang tidak kesampaian. Walaupun bagi ramai lelaki, mereka lebih bersimpati dengan Zainuddin, namun bagi aku, watak Hayati yang lebih tragik. Ada sebab Hamka menulis buku ini. Ianya bukan sekadar cerita percintaan, namun kritikan terhadap budaya orang Minang semasa Hamka masih hidup, baik yang tradisional ataupun yang sudah mahu memodenkan diri. Rupanya di dalam novel, terlalu banyak surat-surat Zainuddin kepada Hayati, sehingga aku pun berasa annoying. Memang betullah membaca novel lebih berkesan dan memahami maksud penulis novel, berbanding adaptasi filem, walaupun bukan semua. Apa-apa pun, aku juga hendak menggunakan buku ini sebagai bahan dalam bengkel membaca unuk budak-budak sekolah di Hulu Langat nanti. Tetapi kertas kerja belum siap. Mungkin selepas hiruk pikuk majlis nanti.

Wednesday, March 22, 2017

Azam Baru Dalam Hidup Baru


Dalam 2 hari aku memulakan hidup baru dengan menikahi seorang perempuan. Ini adalah satu kehidupan yang akan berkekalan sepanjang hayat. Doakan aku. Sebab itu sebagai petanda perubahan, aku cuba update blog aku setiap minggu pada hari rabu. Topik yang aku tulis akan pelbagai, daripada ulasan buku, filem, perbandingan lagu, isu semasa dan perasaan sendiri. Sekiranya anda membaca blog aku, sila remind pada hari rabu setiap minggu. Blog aku ini akan aku jadikan permulaan langkah untuk aku menjadi penulis yang lebih serius.


Ada beberapa projek yang sedang aku usahakan. Antaranya adalah aku nak terbitkan e-book melalui Trans Horizon Media kompilasi ulasan filem dan buku. Ini kerana menurut Abang Yusni, untuk berjaya dalam industri e-book ini, kita kena bagi produk free untuk orang awam baca. Selepas dia dah suka tulisan kita, baru diorang sanggup bayar untuk beli e-book kita. Nasihat ini datang selepas e-book Periuk Nasi terbitan Oarong Idea kurang terjual. Ini expected sebab kami semua penulis masih baru. Abang Yusni yang dah terbitkan beberapa e-book pun masih lagi dalam peringkat menarik orang untuk beli material beliau. Walaupun begitu, selain daripada menulis, Abang Yusni banyak jadi penerbit sekarang. Selepas Periuk Nasi yang pertama berjaya dilancarkan Disember lepas, Oarong Idea sedang berkira-kira untuk menerbitkan Periuk Nasi 2.0 pula. Kami merancang untuk memanggil semula penulis lama disamping menambah penulis baru terutamanya daripada kalangan mereka yang masih belajar dan baru menjadi graduan. Penulis-penulis lama pula, semasa menulis tulisan untuk Periuk Nasi 1.0, kebanyakannya masih belajar. Sekarang mereka sudah bekerja, pasti ada perubahan pandangan.
 

Selain daripada Periuk Nasi, aku juga ada perancangan dengan Nazrin untuk membuat satu kompilasi tulisan anak-anak muda mengenai masa depan terutamanya pada tahun 2050. Mengapa tahun 2050? Ini diinspirasikan daripada propaganda kerajaa sendiri melalui agenda TN50. Daripada kita mengharapkan kerajaan memeta nasib kita, biarlah kita sendiri yang memetakan perjalanan dan destinasi kita. Untuk projek ini, sedang menunggu feedback Nazrin untuk mengumpul bakal-bakal penulis. Selepas siap kompilasi, kami ingat nak meminta Menteri Belia sendiri, Khairy Jamaluddin sebagai kata pengantar. Walaupun mengkritik beliau, tetapi kalau ada peluang guna nama dia untuk jual e-book pun bagus juga. Sewaktu nak terbitkan Periuk Nasi pun kami ada tanya abang Syed Munawwar untuk tulis kata pengantar, tetapi sebab lambat sangat siap menyebabkan kami rasa segan untuk follow up semula.


Perancangan seterusnya adalah untuk media terutamanya WAPTV.MY dan IDE TV. Aku dah buat kertas kerja cadangan. Antaranya adalah rancangan bual bicara Tumpuan Minggu Ini (TMI) dan POLITIKO, rancangan temuramah mengenai isu-isu politik dalam dan luar negara. Selain daripada itu, aku ada cadangkan program Wayang Rakyat (WARAK), sebuah program menonton filem dan kupasan selepas menonton. Kami melalui Oarong Idea dah buat program seumpanya iaitu Jagung Letup. Program yang sama tetapi branding yang berbeza. Jagung Letup yang pertama kami tonton filem The Breakfast Club. Yang kedua adalah Lawrence of Arabia. Yang ketiga pula kami buat di Anjung Rahmat, filem Malcolm X. Ini pun sebagai percubaan untuk tengok ada atau tidak bantahan menonton filem di Anjung Rahmat. Nasib baik tiada. Itu pun mungkin sebab filem Malcolm X yang dilihat lebih "Islamik". Anjung Rahmat juga akan dijadikan studio WAPTV.MY.  Seperti perancangan di IDE, kami nak buat benda sama di Anjung, cuma perlukan masa untuk set-up program. Satu lagi walaupun dah ada kamera, tapi kami memerlukan orang untuk menyelaras rakaman terutamanya membuat facebook live. Dulu aku di ABIM semasa membuat ABIM Global Review, ada Aina, mudah sikit kerja.


Akhir sekali adalah aku nak siapkan cerpen thriller aku bertajuk Jatuhnya Stesen Sasakawa. Cerita ini dinspirasikan daripada filem Die Hard, cuma ianya berlaku di atas stesen angkasa lepas. Tujuan cerpen ini dibuat pun sebab Abang Yusni sedang mengumpul cerpen thriller untuk diterbitkan sebagai e-book. Percubaan menulis cerpen ini pada aku sangat mencabar kerana aku tak pernah habiskan tulisan fiksyen. Bagi aku, tulisan fiksyen sangat penting untuk mengasah kemahiran penulis. Sekiranya fiksyen itu hebat dan menginspirasikan, ianya dapat menggerakkan masyarakat dan negara.

Saturday, March 4, 2017

Ulasan Mini Filem-Filem yang Tercalon dalam Oscars 2017


Dalam tulisan kali ini, aku akan mengulas filem-filem yang tercalon dalam beberapa kategori dalam Anugerah Akademi (Oscars) 2017. Tujuannya supaya ada catatan tentang pandangan aku tentang file mini (selain yang tercatat dalam FB dan Twitter). Kebanyakan filem-filem ini aku tonton sekitar Januari dan Febuari 2017, walaupun pada asalnya filem-filem ini ditayangkan di US pada tahun 2016. Ini kerana kebiasaannya filem yang tercalon Oscars akan mendapat publisiti dan baharulah mula ditayangkan di pasaran antarabangsa. Kecuali Arrival dan Allied, kebanyakan filem-filem ini tak mempunyai bajet yang cukup untuk publisiti.


 
 1. Hell or Highwater
Filem ini ditayangkan di Malaysia pada tahun 2016, walaupun pada masa itu belum lagi bermula musim anugerah. Kemungkinan besar kerana populariti pelakon seperti Chris Pine dan Jeff Bridges yang menyebabkan filem ini menarik perhatian. Filem ini boleh dikatakan gabungan antara filem jenayah dan western. Namun dalam masa yang sama menunjukkan kesusahan orang luar bandar yang hidup di pekan-pekan kecil tanpa pekerjaan dan mempunyai hutang yang banyak dengan bank. Mungkin anda boleh tonton filem ini untuk memahami orang kulit putih di luar bandar yang mengundi Trump, sebagai balasan kepada ahli politik establishment dan banker yang telah menipu mereka.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Supporting Actor untuk Jeff Bridges, Best Original Screenplay, Best Film Editing



2. La La Land
Filem mengenai 2 orang kulit putih yang berhempas-pulas untuk berjaya dalam industri perfileman dan muzik di Los Angeles. Kebanyakan filem ini adalah dalam bentuk muzikal. Apa yang pelik dalam filem ini adalah walaupun ianya mengenai kisah percintaan, namun aku merasakan tiada sebab untuk mereka berdua jatuh cinta. Ianya berlaku secara tiba-tiba. Walaupun begitu, muzik yang diberi tumpuan iaitu jazz, sangat bagus. Filem ini sepatutnya membuka lebih banyak peluang muzikal dibikin di oleh Hollywood. Secara jujurnya aku lebih prefer Crazy Ex-Girlfriend. Muzik dan karakternya lebih menarik.
Tercalon untuk:-

Best Picture, Best Director, Best Actor untuk Ryan Gosling, Best Actress untuk Emma Stone, Best Original Screenplay, Best Cinematography, Best Original Score, Best Original Song, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Production Design, Best Costume Design, Best Film Editing



3. A Monster Calls
Sebenarnya filem ini tidak tercalon untuk Oscars. Namun aku nak ulas juga kerana bagi aku filem ini sangat bagus terutamanya lakonan pelakon utama kanak-kanak serta dari sudut struktur penceritaan. Filem ini mengisahkan tentang bagaimana seorang kanak-kanak yang bermimpi berjumpa dengan sebuah pokok yang boleh bercakap sebagai mekanisme melawan kesedihan kerana ibunya yang sedang menderita penyakit kanser. Suara pokok itu dilakonkan oleh Liam Neeson. Bagi aku sangat bagus untuk memahami bagaimana seorang kanak-kanak yang marah kepada ibunya dan orang sekeliling yang tidak betul-betul jujur dengan dia yang ibunya akan mati. Malah dalam filem ini juga disebut yang kanak-kanak ini masih muda untuk menerima realiti kematian, namun dalam masa yang sama sepatutnya dilayan sebagai remaja yang lebih matang. Walaupun filem ini berkisar tentang kematian, aku rasa sekali pun aku tak pernah dengar salah seorang karakter menyebut perkataan kematian terutamanya apa yang berlaku kepada ibu kanak-kanak itu. Kita hanya lihat dia sakit di atas katil di hospital sahaja. 


 4. Arrival
Filem ini bagi aku adalah filem terbaik dalam kalangan filem yang tercalon untuk Best Picture. Walaupun ianya sains fiksyen, namun filem ini mengingatkan aku kepada filem Inception, di mana elemen fiksyen itu kurang diberi perhatian, namun yang dipentingkan adalah drama karakter manusia. Cara bagaimana filem ini disusun juga sangat menarik, di mana pada pengakhiran baru kita sedar kaitan antara babak-babak yang kita tonton. Jikalau anda sudah menontonnya, tontonlah kali kedua untuk lebih memahaminya. Filem ini juga penting dari sudut bagaimana manusia mahu menerima kehadiran “alien” dan kerjasama umat manusia dalam menyelasaikan masalah yang berlaku. 

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Director, Best Adapted Screenplay, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Production Design, Best Cinematography, Best Film Editing


5. Allied
Filem oleh Robert Zemeckis ini memang sangat di”overlook.” Sama seperti filem The Walk dan Flight. Filem The Walk adalah filem kedua terbaik bagi aku tahun 2015. Filem ini bermula dengan watak Brit Pitt pergi ke Casablanca sebagai perisik British semasa Perang Dunia Kedua. Kebetulan pada waktu itu aku baru tonton filem Casablanca di Netflix. Kemudian Brad Pitt bersama-sama dengan watak Marion Cotillard, seorang perisik Perancis dalam Kedutaan Jerman membunuh Duta Jerman di Casablanca. Itu adalah bahagian pertama. Bahagian kedua pula adalah Brad Pitt dan Marion Cotillard kembali ke Britain dan berkahwin, namun beberapa tahun kemudian Marion Cotillard dituduh merisik bagi pihak Jerman. Lakonan dalam filem ini sangat mantap dan ‘chemistry’ antara Pitt dan Cotillard sangat berkesan. Pengakhiran filem ini sangat menyedihkan dan nasib baik ianya dilakonkan oleh 2 orang pelakon hebat. Aku rasa paling kurang Brad Pitt sepatutnya dicalonkan.

Tercalon untuk:-
Best Costume Design


 6. Passengers
Filem ini mendapat rating rendah daripada pengkritik. Aku tak faham. Adakah mereka sangka bahawa mereka akan menonton filem aksi sains fiksyen tetapi sangkaan mereka salah lalu memberi rating rendah? Walaupun aku setuju yang ada perbezaan ‘tone’ sepanjang filem ini, bermula dengan ‘tone’ dramatic dan gelap, kemudian menjadi romatik-komedi apabila Jennifer Lawrence dikejutkan, dan akhirnya menjadi filem aksi. Bagi aku ini hanyalah cara pembikin filem menceritakan cerita seperti begini. Bagi aku filem ini kalau dinilai sebagai sains fiksyen, sebenarnya lebih bagus daripada filem Arrival. Filem ini membuat kita terfikir tentang apa yang akan berlaku sekiranya kita kena ambil masa beratus tahun untuk menjelajah daripada satu planet ke planet yang lain. Selain itu aku rasa lakonan Chris Pratt pada awal filem sangat berkesan terutamanya apabila beliau mula tertekan kerana hidup seorang. Filem yang bagus untuk peminat sains fiksyen.

Tercalon untuk:-
Best Original Score, Best Production Design


 7. Hidden Figures
Satu lagi filem yang boleh dikategorikan sebagai filem publisiti untuk NASA. Mengisahkan mengenai 3 orang ‘computers’ atau jurukira yang mengesahkan semua pengiraan NASA sebelum mereka menghantar manusia ke angkasa lepas. Ketiga-tiga mereka adalah orang kulit hitam. Oleh kerana pada waktu itu adalah dekad 60-an, maka orang kulit hitam sukar mendapat pekerjaan yang bagus. Sumbangan mereka sangat penting dalam perkembangan NASA dan pada akhir filem ditunjukkan yang ketiga-tiga mereka menjadi orang penting dalam NASA. Bagi aku apa yang menarik adalah NASA sanggup menunjukkan bahawa pada waktu dahulu sekalipun, terdapat elemen perkauman yang kuat dalam NASA sendiri. Ini satu pengakuan yang kurang ada syarikat atau agensi yang sanggup ditonjolkan terutamanya pada zaman sekarang. Semua syarikat mahu menunjukkan bahawa mereka sangat terbuka kepada kepelbagaian.  Namun bagi aku kadang-kadang ada elemen seperti telefilem, namun kerana pelakon hebat dan bajet kesan khas yang tinggi, maka filem ini dinaik taraf. Walaupun filem ini penting tapi rasanya tak cukup untuk jadi calon filem terbaik. Selain itu, runut bunyi daripada Pharrel Williams sangat menarik.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Supporting Actress untuk Octavia Spencer, Best Adapted Screenplay


 8. Hacksaw Ridge
Filem ini mengisahkan mengenai seorang tentera US yang menyertai tentera semasa Perang Dunia Kedua, namun enggan memegang senjata dan hanya mahu menjadi unit perubatan. Filem ini terbahagi kepada tiga, pertama semasa beliau bercinta dengan isterinya, kedua adalah semasa beliau berlatih di kem tentera dan hampir-hampir dibuang daripada tentera kerana enggan memegang senjata dan ketiga adalah mengenai penglibatan beliau dalam perang di Okinawa semasa beliau berjaya menyelamatkan 70 orang tentera daripada mati di medan perang akibat kecederaan. Elemen terpenting filem adalah pada babak kedua. Rupa-rupanya walaupun anda menjadi unit perubatan, namun ada undang-undang tentera yang mengatakan anda perlu berlatih menembak senjata. Filem ini banyak menghabiskan masa di bahagian kedua. Sepatutnya babak-babak berlatih boleh dipercepatkan dan konflik beliau dengan kapten juga boleh dipercepatkan supaya kita boleh sampai di bahagian ketiga di mana watak utama menunjukkan keperwiraannya dalam menyelamatkan orang. Namun begitu, ada pengkritik yang mengatakan walaupun filem ini semacam anti-perang, namun banyak keganasan yang ditunjukkan dalam bahagian ketiga filem menyebabkan mesej yang cuba disampaikan tidak kena.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Director, Best Actor untuk Andrew Garfield, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Film Editing

9. Lion
Filem ini penting dari sudut perlunya kita prihatin dengan kanak-kanak yang terpisah daripada ibu bapa. Perkara ini banyak berlaku di bandar-bandar besar. Dalam filem ini, seorang budak tersalah naik keretapi dan hilang di tengah bandar Mumbai. Beliau tidak menjumpai jalan pulang dan akhirnya ditempatkan di sebuah rumah anak yatim. Namun beliau bernasib baik kerana terdapat pasangan Australia yang mahu mengambil anak angkat yang kehilangan ibu bapa. Beliau akhirnya dibawa ke Australia dan membesar di sana. 20 tahun kemudian, beliau mula mengalami krisis identiti dan cuba mencari kampung halamannya menggunakan Google Earth. Filem ini bagi aku mungkin tak cukup bagus untuk dicalonkan sebagai filem terbaik. Tetapi aku merasakan ada orang Australia yang cuba menunjukkan sisi kebaikan orang Australia dan juga identiti kepelbagaian kaum mereka. Selain itu, skor muzik untuk filem ini juga sangat epik, seolah-olah filem fantasi.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Supporting Actor untuk Dev Patel, Best Adapted Screenplay, Best Original Score, Best Cinematography

Saturday, February 25, 2017

Ulasan Filem Malcolm X



Filem Malcolm X adalah sebuah filem arahan Spike Lee yang ditayangkan pada tahun 1992. Malcolm X sendiri dilakonkan oleh Denzel Washington. Filem ini diiktiraf sebagai filem penting dalam pemaparan Malcolm X sebagai pejuang nasib orang kulit hitam di Amerika Syarikat. Ianya juga terbaik dari sudut pembikinan, struktur penceritaan dan lakonan yang mantap. Bukan senang untuk memfilemkan seorang tokoh seperti Malcolm X yang mempunyai pelbagai turun naik dalam kehidupannya. Namun filem ini bertuah kerana ianya adalah adaptasi daripada autobiografi tulisan Alex Haley. Sekiranya anda membaca autobiografi tersebut, ianya seolah-olah ditulis oleh Malcolm X sendiri kerana ditulis dari sudut pandang orang pertama. Namun sebenarnya ianya ditulis oleh Alex Haley dengan menemuramah Malcolm X beberapa kali. Temuramah tersebut berlaku sejak Malcolm X menjadi orang penting dalam Nation of Islam sehinggalah selepas beliau menubuhkan organisasi orang kulit hitam yang baru. Oleh itu temuramah ini unik kerana ianya menulis kehidupan Malcolm X daripada beberapa fasa dalam kehidupan beliau. Daripada seorang yang sangat ekstrem dengan kepercayaan Elijah Muhammad, sehingga menjadi seorang Islam yang syumul setelah balik dari menunaikan Haji.

Penceritaan dalam novel bermula dengan zaman kanak-kanak beliau, di mana bapanya dibunuh kerana menyebarkan fahaman Kristian yang bertujuan menguatkan identiti kulit hitam dan menolak Kristian versi kulit putih. Ini menyebabkan Klu Klux Klan, sebuah organisasi pengganas kulit putih membunuh bapanya. Ibu Malcolm X pula adalah seorang perempuan kulit hitam yang lahir akibat ibunya yang kulit hitam dirogol oleh orang kulit putih. Ini menyebabkan kulit ibu Malcolm X sedikit cerah. Namun kerana sejarah hitamnya sebelum ini, menyebabkan ibunya sangat membenci orang kulit putih. Fahaman ini turun kepada anak-anaknya. 

Dalam filem pula, ianya bermula dengan Malcolm X pergi ke salon untuk memerangkan rambut dan membuatkannya lurus. Perbuatan ini biasanya dibuat oleh remaja kulit hitam pada masa dahulu untuk menunjukkan yang mereka ini bergaya seperti orang kulit putih. Oleh itu, filem bermula dengan memaparkan Malcolm X sebagai seorang yang cuba melunturkan identiti kulit hitamnya. Mengapa filem yang mengisahkan tentang pejuang kulit hitam bermula dengan sejarah buruk watak utama? Ini kerana untuk memaparkan perjuangan Malcolm X yang sebenar, sebelum beliau menjadi pejuang dan menyebarkan idea pembebasan kulit hitam, kita sebagai penonton kena tahu bagaimana Malcolm X berubah.

Ini satu aspek yang kurang diberi perhatian oleh pembikin filem yang mahu memaparkan tentang tokoh dan perjuangan umat Islam. Filem kena bermula dengan watak utama berada dalam kegelapan, namun dengan usaha dan hidayah Tuhan, akhirnya watak utama berubah, dan menjadi pejuang sejati. Paparan ini sangat penting kerana disitulah penonton akan lebih bersimpati dengan watak utama. Kalau pembikin filem mahu filem mereka memberi kesan kepada penonton, kita kena tunjuk bagaimana tokoh yang hebat ini berubah, barulah ianya menjadi inspirasi kepada penonton. Tidak cukup menunjukkan tokoh tersebut sudah hebat dan hanya berjuang melawan musuh luar. Hakikatnya semua tokoh hebat dalam sejarah, sebelum mengalahkan musuh luar, mereka terlebih dahulu mengalahkan musuh dalam diri sendiri iaitu nafsu.

Filem Malcolm X terbahagi kepada 4 bahagian. Bahagian pertama adalah zaman di mana Malcolm X masih muda dan ‘jahiliah’. Di sini kita ditunjukkan tentang penglibatan beliau dalam jenayah dadah serta percintaan dengan wanita kulit putih. Bagi pembikin filem yang biasa-biasa sahaja, mereka tentu akan “fast forward” bahagian ini dan ditunjukkan terus Malcolm X yang sudah berubah dan menjadi pejuang.  Namun Spike Lee membuat tindakan tepat dengan memaparkan dahulu zaman gelap Malcolm X. Bahagian hidup ini sangat penting kerana sekiranya anda membaca autobiografi beliau, Malcolm X ada menyebut bahawa antara sebab ceramah beliau ramai yang datang adalah kerana  orang ramai tahu beliau sendiri pernah terlibat dalam jenayah. Beliau menganggap bahawa penjenayah terutamanya daripada kalangan orang kulit hitam bukan orang jahat pada asalnya.  Mereka terjebak dengan jenayah kerana tiada peluang mencari pekerjaan serta melanjutkan pelajaran. Beliau sendiri menceritakan semasa beliau masih bersekolah, cita-cita beliau sebenarnya mahu menjadi peguam. Namun guru di sekolah pula yang mengatakan bahawa impian Malcolm X adalah mustahil dan sepatutnya orang kulit hitam hanya menjadi pekerja kilang sahaja.

Bahagian kedua pula adalah bahagian di mana beliau ditangkap kerana merompak. Di dalam penjara, beliau mula mendengar ceramah daripada pengikut Nation of Islam. Beliau mula melihat bahawa Nation of Islam ini terutamanya kata-kata Elijah Muhammad, pemimpin tertinggi Nation of Islam adalah penyelesaian kepada masalah orang kulit hitam di Amerika. Beliau mula banyak membaca, malah di dalam gelap semasa waktu malam dengan berbekalkan sedikit cahaya lampu. Malcolm X juga menyalin semula kamus serta berhujah dengan paderi kristian di gereja penjara  di mana beliau mengkritik Kristian yang hanya mementingkan orang kulit putih walhal Jesus Christ sendiri bukan kulit putih. Di dalam bahagian ini ditunjukkan bagaimana Malcolm X mula memahami dunia sebenar melalui penerangan pendakwah Nation of Islam. Malcolm X tidak berubah secara tiba-tiba, namun sedikit demi sedikit kekerasan beliau cair. Malcolm X juga menghormati pendakwah Nation of Islam yang berani melawan warden kulit putih, bukan dengan kekerasan, tetapi dengan kata-kata dan hujah. Dari situ beliau terinpirasi untuk menjadi seorang penceramah.

Bahagian ketiga adalah bahagian kemuncak beliau. Setelah keluar daripada penjara, Malcolm X berjumpa dengan Elijah Muhammad dan dilantik sebagai Minister untuk salah sebuah Temple Nation of Islam. Ceramah beliau dihadiri ramai orang dan mula mendapat perhatian peringkat nasional sehingga masuk dalam program televisyen nasional. Media memaparkan Malcolm X sebagai radikal dan mengajar orang kulit hitam membenci orang kulit putih. Beliau juga sangat dipengaruhi dengan idea Elijah Muhammad di mana beliau mengajak supaya orang kulit hitam membuat negara sendiri kerana mereka telah ditindas terlalu lama, oleh itu mereka perlu membina hidup di negara baru. Malcolm X dilihat sangat taksub dengan ajaran Nation of Islam sehingga tidak nampak di dalam organisasi beliau sendiri berlaku skandal.

Kehidupan Malcolm X sangat menarik kerana dalam bahagian keempat dan terakhir, beliau mula meragui ajaran Elijah Muhammad. Beliau juga dituduh oleh orang atasan dalam organisasi sebagai cuba menjadi ketua dan menjatuhkan Elijah Muhammad. Akhirnya setelah berlaku cubaan membunuh Malcolm X, beliau keluar negara dan menunaikan Haji. DI situ beliau mula belajar erti agama Islam yang sebenar dan melihat bahawa agama Islam meraikan kepelbagaian kaum. Di sini juga beliau sedar agama Islam adalah agama terbaik untuk menyelesaikan isu perkauman di Amerika Syarikat. Balik dari Haji, beliau membuat sidang media mengumumkan tentang perubahan strategi beliau dalam memperjuangkan nasib kulit hitam dengan bekerjasama dengan pelbagai pihak. Namun tidak lama selepas itu, beliau dibunuh semasa sedang berceramah di hadapan khalayak ramai. Ramai yang melihat pembunuhan beliau samada dilakukan oleh Nation of Islam atau CIA dalam usaha mengekang aktivis kulit hitam pada waktu itu.

Secara umumnya filem ini berjaya membuatkan kita berfikir tentang kesusahan perjuangn menegakkan kebenaran. Ianya tidak cukup setakat berdoa. Ianya juga satu filem dakwah yang bagus di mana ianya menunjukkan kepelbagaian kehidupan orang Islam dan ideologi dalam Islam sendiri. Filem Islamik terutamanya di Malaysia sering terperangkap dengan tema cuba memaksa penonton menjadi baik dengan menunjukkan watak utama membuat kebaikan akhirnya mendapat ganjaran daripada tuhan. Dunia sebenar tidak begitu. Orang baik juga mungkin terseksa di dunia, seperti mana Malcolm X sendiri yang mendapat cabaran dari dalam dan luar, dan akhirnya dibunuh pula. 

Jadi oleh itu, penulis mencadangkan supaya sekiranya terdapat pembikin filem yang berhasrat untuk menonjolkan elemen Islam dalam filem mereka, lebih baik mula dengan membuat filem diadaptasi daripada novel autobiografi atau kisah tokoh-tokoh Islam yang terdahulu. Melalui pengalaman sebenar penonton dapat memahami dan bersimpati dengan perjuangan yang mereka lalui dahulu. Filem yang baik, seperti mana buku yang baik, dapat memberi pengaruh yang besar dalam menginspirasikan umat Islam di luar sana, terutamanya orang muda. Dalam dunia yang dikuasai oleh audio-visual sekarang, filem patut menjadi medium yang penting dalam mengajarkan Islam yang sebenar.