Tuesday, May 16, 2017

 Maaf kerana dah dua minggu tak update blog ni. Mungkin agak tertekan sedikit. Rasanya dalam 2 minggu ini perkara penting yang telah dibut seperti membeli buku di pesta buku (menyebabkan aku muflis walaupun asalnya target nak belanja RM50 je). Tapi aku merasakan yang pesta buku tahun ini kurang buku baru diterbitkan. Banyak penerbit nak habiskan buku-buku lama. Aku menjangkakan penerbitan buku Melayu di Malaysia makin suram. Bukan sebab orang tak baca buku, tetapi orang memilih untuk membeli. Apatah lagi dalam beberapa tahun ini, banyak buku baru yang keluar menyebabkan orang membeli secara borong, tetapi tak baca pun. Jadi nafsu membeli makin kurang dan mungkin ramai yang mahu fokus kepada menghabiskan pembacaan. Bagi aku itu yang terbaik sekali. Kita kena didik budaya membaca yang segar dan kritikal, bukan membeli dan membaca sesebuah buku itu kerana cover dia nampak cantik.

Walaupun begitu, aku sendiri dalam beberapa minggu ini banyak menghabiskan masa membaca buku yang aku beli sebelum pesta buku, iaitu buku Kerajaan karya Anthony Millner. Buku ini telah lama diterbitkan iaitu pada tahun 1982, namun ianya diterbitkan semula oleh SIRD dalam Bahasa Melayu. Buku ini sangat menarik di mana ianya menceritakan tentang bagaimana kita mahu menganalisis hikayat-hikayat Melayu. Hikaya yang menjadi tumpuan adalah Hikayat Pahang dan Hikayat Deli. Penulis membuat penilaian bahawa hikayat Melayu perlu dibaca bukan sekadar menumpukan kepada teks hikayat, tetapi cuba memahami apa sebenarnya yang cuba disampaikan oleh penulis hikayat. Contohnya kebanyakan hikayat ditulis oleh sesebuah kesultanan untuk mengabsahkan asal-usul mereka sebagai keturunan yang layak memerintah. Kemudian, kita juga perlu memikirkan siapakah target group hikayat-hikayat ini? Buku ini juga menyentuh tentang sejarah Tanah Melayu pada abad ke-19. Aku sendiri memang berminat dengan sejarah pada abad ke-19. Oleh itu, buku ini memang kena dengan citarasa aku. Banyak benda yang kita kena fahami tentang suasana dan peristiwa penting di Tanah Melayu pada abad ke-19. Tak cukup sekiranya kita belajar sejarah Malaysia, kita mula dengan Sejarah Melaka, kemudian kita lompat terus ke Sejarah Malaya sebelum pendudukan Jepun. Seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku terutamanya semasa penjajahan Belanda dan British.

Thursday, April 27, 2017

Anime Paprika dan Ghost in the Shell


Hari tu aku baru tonton di Netflix filem Paprika, sebuah karya animasi Satoshi Kon. Aku sedar kewujudan filem ini pun kerana menonton video Youtuber Every Frame A Painting. Dalam video tersebut, dia mengulas tentang editing Satoshi Kon yang unik dalam animasi beliau. Filem Paprika ini juga menjadi inspirasi kepada filem Inception oleh Christopher Nolan (walaupun tak diakui). Ini kerana tema filem animasi ini adalah mengenai sekumpulan saintis yang cuba masuk ke dalam mimpi seseorang. Oleh kerana temanya adalah mimpi, maka style editing juga membuatkan kita keliru mana satu mimpi, mana satu realiti. Bagi aku filem ini agak menarik, cuma ambil masa untuk faham. Malah, aku rasa kalau nak tengok filem ini, buat kali pertama feel dulu, just follow the flow. Kemudian untuk tontonan kali kedua atau kali ketiga, baru cuba fahamkan plot dan karakter. Selain daripada Satoshi Kon, pembikin animasi paling terkenal daripada Jepun tentulah Hayao Miyazaki dan studio Ghiblinya. Malangnya aku tak pernah lagi tonton walau satu pun filemnya. Kena tunggu keluar di Netflix. 

Bulan ini juga sebuah filem adaptasi daripada animasi juga baru ditayangkan iaitu Ghost in the Shell. Animasi asal pertama kali ditayangkan pada tahun 1995, manakala adaptasi live action yang baru adalah lakonan Scarlett Johannson. Aku tak pernah tonton animasi asal. Khabarnya ianya adalah salah satu filem yang mempengaruhi filem Matrix kemudian. Aku rasa filem live action ini kurang menarik dari sudut lakonan. Ianya seolah-olah diadaptasi direct daripada animasi. Mungkin animasi ada feel yang lain kerana ianya dalam Bahasa Jepun, namun apabila di dalam Bahasa Inggeris, ianya agak flat. Aku perasan dalam beberapa animasi lain pun, kalau kita tonton versi dubbing English, macam tak best. Walaupun begitu, filem ini ada tema yang menarik iaitu android yang menyerupai manusia berfungsi dalam masyarakat. Oleh kerana filem ini kurang laku, mungin studio Hollywood kurang mahu mengadaptasi filem animasi Jepun selepas ini. Bagi aku animasi dan komik Jepun boleh mencabar superiority Marvel. Kenapa nak Hollywodd juga adaptasi? Bukankah orang Jepun sendiri banyak adaptasi animasi mereka ke live action? Bagi aku Hollywood pandai buat filem yang appeal kepada umum. Manakala kalau orang Jepun buat, dia hanya sesuai untuk Jepun sahaja atau mereka yang dah biasa tonton filem Jepun. Khabarnya lepas ini Akira juga akan diadaptasi kepada live action. Harapnya menjadi filem tersebut.

Friday, April 21, 2017

Referendum Turki : Dari Sistem Berparlimen ke Sistem Kepresidenan


Pada 19 April yang lalu, ABIM menganjurkan sebuah forum yang membincangkan tentang keputusan referendum di Turki. Referendum tersebut dibuat oleh kerajaan yang diketuai oleh AKP di mana ianya memberi pilihan kepada rakyat untuk menjawab “Ya” atau “Tidak” dalam meningkatkan kuasa Presiden Turki. Lebih 50 peratus menjawab “Ya” manakala 40 peratus lagi menjawab “Tidak.” Forum ini menampilkan Tuan Haji Ahmad Azam, Presiden WADAH dan juga Penolong Setiausaha Agung UNIW, sebuah NGO antarabangsa berpangkalan di Turki. Panel kedua pula adalah Dr Mehmet Ozay, koresponden Anadolu Press di Kuala Lumpur.

Sistem kerajaan di Turki sebenarnya lebih kurang sama dengan Malaysia di mana semasa pilihanraya, rakyat akan memilih parti politik yang mereka sukai. Kemudian jumlah undi tersebut menentukan berapa ramai bilangan ahli parlimen yang akan dilantik oleh parti. Parti yang paling banyak ahli parlimen adalah parti yang akan menjadi kerajaan. Presiden pula dipilih oleh rakyat secara terus. Namun, di dalam perlembagaan, Presiden tidak mempunyai kuasa berbanding dengan Perdana Menteri. Namun, dalam sejarah politik Turki, sering kali Presiden dan Perdana Menteri bertembung walaupun daripada sama parti. Ini menyebabkan kerajaan yang memerintah tidak dapat berfungsi dengan baik. 

Walaupun Recep Tayyib Erdogan baru sahaja menjadi Presiden pada tahun 2015, namun oleh kerana beliau telah menjadi Perdana Menteri sejak tahun 2002, beliau mempunyai pengaruh yang besar dalam kalangan parti dan rakyat. Ini menyebabkan beliau mempunyai kedudukan yang unik untuk membuat reformasi dalam sistem kerajaan Turki. Walaupun begitu, usaha yang dipopularkan oleh Erdogan ini telah dilihat sebagai cubaan untuk mengekalkan kuasa beliau walaupun hakikatnya cadangan untuk meningkatkan kuasa Presiden ini telah mula disebut sejak zaman Turgut Ozal.

Rakyat Turki mahukan negara mereka lebih maju dan berpengaruh dalam pentas dunia. Walaupun kerajaan AKP berjaya menaikkan taraf negara mereka, namun ditakuti sekiranya berlaku krisis politik pada masa hadapan, negara mereka akan kucar-kacir kembali. Oleh itu, mereka perlukan kepimpinan yang kuat daripada seorang ketua seperti Presiden. Sistem yang sama juga sudah pun berlaku di Amerika Syarikat, Perancis dan Indonesia di mana Presiden adalah ketua kerajaan dan negara yang berpengaruh dan dapat melakukan polisi mereka dengan lebih cepat. Walaupun begitu, parlimen dan kehakiman perlu sentiasa menjadi semak dan imbang kepada kuasa presiden. Itulah yang membimbangkan ramai pemerhati luar dan sebahagian rakyat Turki sendiri apabila mereka melihat Presiden Erdogan terlampau berkuasa. Dalam negara yang system demokrasi berfungsi, Presiden atau Perdana Menteri sentiasa dipantau oleh ahli-ahli parlimen yang dilantik rakyat serta hakim-hakim yang bebas dan adil. Oleh itu, baik system berparlimen atau presiden, kedua-duanya perlu mendapat sokongan majority rakyat untuk berfungsi dengan baik.

Wednesday, April 12, 2017

Lagu Macam Sama (#6) Nabi Anak Yatim (Raihan) vs Kiss from a Rose (Seal)

Raihan adalah kumpulan nasyid paling berpengaruh di Malaysia, bukan setakat dalam industri nasyid, namun muzik secara umum. Malah Raihan telah menjadi semacam duta Malaysia, sampai sekarang umat Islam di pelbagai ceruk dunia masih mendengar lagu-lagu Raihan. Lagu-lagu Raihan mempunyai lirik yan mudah dinyanyikan serta muzik latar yang pelbagai. Ianya keluar daripada kebiasaan lagu-lagu nasyid yang berbunyi Timur Tengah kepada bunyi-bunyi slow-pop Barat. Antara lagu yang popular dari Raihan adalah lagu Nabi Anak Yatim. Ianya adalah salah satu lagu yang terkandung dalam album ketiga Raihan, Senyum yang diterbitkan tahun 1999. Ini videonya:-


Lagu ini mengisahkan kematian ibu dan bapa Rasulullah SAW, serta betapa Nabi sejak dari kecil sudah diajar berdikari, dan kepentingan menyayangi anak yatim kerana Nabi sendiri adalah seorang yatim.

Lagu ini memang top ten lagu kegemaran aku sejak dari kecil, tetapi ada beberapa part dalam lagu ini membuatkan aku teringat dengan satu lagu lain. Akhirnya bila aku selidik (terutamanya bila aku dengar balik lagu-lagu yang pernah menang Grammy Awards), aku terjumpa satu lagu nyanyian Seal bertajuk Kiss from a Rose. Ini videonya:-


Amacam? Ada perasan persamaan? Kalau anda dengar balik lagu Nabi Anak Yatim, anda akan perasaan part "Anak yatim anak yang mulia" tu memang seakan sama dengan lagu Seal ni. Lagu Seal ini diterbitkan tahun 1994, menjadi soundtrack kepada filem Batman Forever dan memenangi Record of the Year dalam Grammy Awards tahun 1996. Liriknya lebih kepada lagu cinta kepada kekasih, mungkin sesuai sebagai lagu karaoke (eh, lagu Raihan ada karaoke juga!). Muziknya juga dipengaruhi dengan muzik lama medieval Eropah.

Bagaimana boleh ada persamaan? Kurang pasti. Boleh jadi penerbit lagu Raihan banyak mendengar pelbagai jenis lagu. Inilah pentingnya seorang ahli muzik mendengar pelbagai muzik sebagai inspirasi. Tak salah aku ada satu lagu nasyid yang memang seakan sama dengan lagu Coldplay. Tetapi itu mungkin untuk siri yang lain.

Namun begitu, lagu-lagu Raihan tetap menjadi lagu nasyid yang selalu didengari. Mudah dan senang dinyanyikan bersama. Mungkin ini lebih kepada nostalgia. Aku teringat sewaktu pertandingan nasyid di sekolah rendah dulu, semasa populariti Raihan berada di kemuncak, hampir setiap kumpulan menyanyikan lagu Raihan terutamanya lagu Iman Mutiara. Mungkin lagu tersebut sangat mudah diingati liriknya. Raihan juga dikenali di kalangan bukan Islam juga sebab aku teringat sewaktu di Sarawak, semasa program dengan sekolah-sekolah lain, ada seorang pelajar Kristian yang recognize lagu Raihan semasa dimainkan. Aku tak ingat lagu apa. Begitulah popularnya Raihan waktu itu.  

Friday, April 7, 2017

Beauty and the Beast

Dalam minggu ni ada 2 benda yang signifikan yang aku buat. Pertama adalah percubaan menulis outline untuk komik idea Aliemran. Komik tersebut berdasarkan idea dia, diinspirasikan daripada filem The Breakfast Club. Aku punya outline berkisarkan sekumpulan pelajar yang dimasukkan ke kelas khas sebab mendapat markah tercorot. Aku dah buat sampai part diorang dah berkumpul dalam satu kelas. Watak-watak utama pun dah ada, tetapi aku stuck di konflik. Aku dah kenal pasti bahawa akan ada dua watak bertentangan. Satu watak sepertimana yang digagaskan Ali, seorang yang sebenarnya pandai tetapi sengaja menggagalkan diri sebab protes dengan sistem pendidikan. Satu lagi watak pula berusaha bersungguh-sungguh tetapi tetapi tetap juga gagal. Dia sangat percaya dengan sistem peperiksaan dan mengharapkan markah cemerlang boleh membuatkan dia masuk ke universiti yang bagus. Pada pengakhiran cerita, semua orang cuba membantu watak ini untuk lulus supaya dia dapat terus bersekolah di sekolah tersebut. Penggerak cerita dah ada iaitu mereka mesti lulus ujian, tetapi konflik yang besar yang perlu dileraikan belum cukup masak lagi. Mungkn kena banyak bersembang dengan kawan-kawan untuk dapatkan idea.

Benda kedua pula seperti biasa adalah filem. Aku dah tengok filem Life dan Beauty and the Beast. Bagi aku filem Life masih lagi menyeronokkan, cuma konflik start lambat sikit. Tetapi ending dia predictable. Ramai yang mengkategorikan filem ini sebagai campuran elemen filem Gravity dan Alien. Filem seterusnya yang aku tengok adalah Beauty and the Beast. Sejujurnya aku rasa boring filem ni. Salah satu benda yang membuatkan aku mengantuk adalah coloring, kerana filem ini hanya ada warna oren atau biru sahaja. Baru aku sedar kepentingan coloring dalam filem. Oleh kerana aku juga tidak ada rasa nostalgia dengan filem animasi ini pada tahun 1991, menyebabkan aku kurang berminat dengan jalan ceritanya. Aku pun tak pasti mengapa filem ini pada tahun 1991 dipuji ramai sehingga mendapat pencalonan Best Picture di Oscars.

Thursday, March 30, 2017

Membaca di Felda

 Minggu ini tak banyak yang aku nak tulis sebab sedang dalam transisi hidup baru. Ianya antara dua majlis kenduri, satu sebelah perempuan di Felda dan satu lagi sebelah lelaki berdekatan Bandar Baru Bangi. Bila duduk di Felda, aku dapat habiskan pembacaan buku Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck tulisan Hamka. Aku nak baca buku ini pun selepas menonton filem adaptasi daripada novel ini. Aku nak tahu sejauh mana perbezaan antara novel dan filem tersebut. Setakat yang aku baca, memang filem banyak ikut persamaan dengan novel. Aku sangka filem yang romanticize, tetapi rupanya memang dalan novel juga hampir 2/3 buku adalah mengenai cinta Zainuddin yang tidak kesampaian. Walaupun bagi ramai lelaki, mereka lebih bersimpati dengan Zainuddin, namun bagi aku, watak Hayati yang lebih tragik. Ada sebab Hamka menulis buku ini. Ianya bukan sekadar cerita percintaan, namun kritikan terhadap budaya orang Minang semasa Hamka masih hidup, baik yang tradisional ataupun yang sudah mahu memodenkan diri. Rupanya di dalam novel, terlalu banyak surat-surat Zainuddin kepada Hayati, sehingga aku pun berasa annoying. Memang betullah membaca novel lebih berkesan dan memahami maksud penulis novel, berbanding adaptasi filem, walaupun bukan semua. Apa-apa pun, aku juga hendak menggunakan buku ini sebagai bahan dalam bengkel membaca unuk budak-budak sekolah di Hulu Langat nanti. Tetapi kertas kerja belum siap. Mungkin selepas hiruk pikuk majlis nanti.

Wednesday, March 22, 2017

Azam Baru Dalam Hidup Baru


Dalam 2 hari aku memulakan hidup baru dengan menikahi seorang perempuan. Ini adalah satu kehidupan yang akan berkekalan sepanjang hayat. Doakan aku. Sebab itu sebagai petanda perubahan, aku cuba update blog aku setiap minggu pada hari rabu. Topik yang aku tulis akan pelbagai, daripada ulasan buku, filem, perbandingan lagu, isu semasa dan perasaan sendiri. Sekiranya anda membaca blog aku, sila remind pada hari rabu setiap minggu. Blog aku ini akan aku jadikan permulaan langkah untuk aku menjadi penulis yang lebih serius.


Ada beberapa projek yang sedang aku usahakan. Antaranya adalah aku nak terbitkan e-book melalui Trans Horizon Media kompilasi ulasan filem dan buku. Ini kerana menurut Abang Yusni, untuk berjaya dalam industri e-book ini, kita kena bagi produk free untuk orang awam baca. Selepas dia dah suka tulisan kita, baru diorang sanggup bayar untuk beli e-book kita. Nasihat ini datang selepas e-book Periuk Nasi terbitan Oarong Idea kurang terjual. Ini expected sebab kami semua penulis masih baru. Abang Yusni yang dah terbitkan beberapa e-book pun masih lagi dalam peringkat menarik orang untuk beli material beliau. Walaupun begitu, selain daripada menulis, Abang Yusni banyak jadi penerbit sekarang. Selepas Periuk Nasi yang pertama berjaya dilancarkan Disember lepas, Oarong Idea sedang berkira-kira untuk menerbitkan Periuk Nasi 2.0 pula. Kami merancang untuk memanggil semula penulis lama disamping menambah penulis baru terutamanya daripada kalangan mereka yang masih belajar dan baru menjadi graduan. Penulis-penulis lama pula, semasa menulis tulisan untuk Periuk Nasi 1.0, kebanyakannya masih belajar. Sekarang mereka sudah bekerja, pasti ada perubahan pandangan.
 

Selain daripada Periuk Nasi, aku juga ada perancangan dengan Nazrin untuk membuat satu kompilasi tulisan anak-anak muda mengenai masa depan terutamanya pada tahun 2050. Mengapa tahun 2050? Ini diinspirasikan daripada propaganda kerajaa sendiri melalui agenda TN50. Daripada kita mengharapkan kerajaan memeta nasib kita, biarlah kita sendiri yang memetakan perjalanan dan destinasi kita. Untuk projek ini, sedang menunggu feedback Nazrin untuk mengumpul bakal-bakal penulis. Selepas siap kompilasi, kami ingat nak meminta Menteri Belia sendiri, Khairy Jamaluddin sebagai kata pengantar. Walaupun mengkritik beliau, tetapi kalau ada peluang guna nama dia untuk jual e-book pun bagus juga. Sewaktu nak terbitkan Periuk Nasi pun kami ada tanya abang Syed Munawwar untuk tulis kata pengantar, tetapi sebab lambat sangat siap menyebabkan kami rasa segan untuk follow up semula.


Perancangan seterusnya adalah untuk media terutamanya WAPTV.MY dan IDE TV. Aku dah buat kertas kerja cadangan. Antaranya adalah rancangan bual bicara Tumpuan Minggu Ini (TMI) dan POLITIKO, rancangan temuramah mengenai isu-isu politik dalam dan luar negara. Selain daripada itu, aku ada cadangkan program Wayang Rakyat (WARAK), sebuah program menonton filem dan kupasan selepas menonton. Kami melalui Oarong Idea dah buat program seumpanya iaitu Jagung Letup. Program yang sama tetapi branding yang berbeza. Jagung Letup yang pertama kami tonton filem The Breakfast Club. Yang kedua adalah Lawrence of Arabia. Yang ketiga pula kami buat di Anjung Rahmat, filem Malcolm X. Ini pun sebagai percubaan untuk tengok ada atau tidak bantahan menonton filem di Anjung Rahmat. Nasib baik tiada. Itu pun mungkin sebab filem Malcolm X yang dilihat lebih "Islamik". Anjung Rahmat juga akan dijadikan studio WAPTV.MY.  Seperti perancangan di IDE, kami nak buat benda sama di Anjung, cuma perlukan masa untuk set-up program. Satu lagi walaupun dah ada kamera, tapi kami memerlukan orang untuk menyelaras rakaman terutamanya membuat facebook live. Dulu aku di ABIM semasa membuat ABIM Global Review, ada Aina, mudah sikit kerja.


Akhir sekali adalah aku nak siapkan cerpen thriller aku bertajuk Jatuhnya Stesen Sasakawa. Cerita ini dinspirasikan daripada filem Die Hard, cuma ianya berlaku di atas stesen angkasa lepas. Tujuan cerpen ini dibuat pun sebab Abang Yusni sedang mengumpul cerpen thriller untuk diterbitkan sebagai e-book. Percubaan menulis cerpen ini pada aku sangat mencabar kerana aku tak pernah habiskan tulisan fiksyen. Bagi aku, tulisan fiksyen sangat penting untuk mengasah kemahiran penulis. Sekiranya fiksyen itu hebat dan menginspirasikan, ianya dapat menggerakkan masyarakat dan negara.