Wednesday, March 22, 2017

Azam Baru Dalam Hidup Baru


Dalam 2 hari aku memulakan hidup baru dengan menikahi seorang perempuan. Ini adalah satu kehidupan yang akan berkekalan sepanjang hayat. Doakan aku. Sebab itu sebagai petanda perubahan, aku cuba update blog aku setiap minggu pada hari rabu. Topik yang aku tulis akan pelbagai, daripada ulasan buku, filem, perbandingan lagu, isu semasa dan perasaan sendiri. Sekiranya anda membaca blog aku, sila remind pada hari rabu setiap minggu. Blog aku ini akan aku jadikan permulaan langkah untuk aku menjadi penulis yang lebih serius.


Ada beberapa projek yang sedang aku usahakan. Antaranya adalah aku nak terbitkan e-book melalui Trans Horizon Media kompilasi ulasan filem dan buku. Ini kerana menurut Abang Yusni, untuk berjaya dalam industri e-book ini, kita kena bagi produk free untuk orang awam baca. Selepas dia dah suka tulisan kita, baru diorang sanggup bayar untuk beli e-book kita. Nasihat ini datang selepas e-book Periuk Nasi terbitan Oarong Idea kurang terjual. Ini expected sebab kami semua penulis masih baru. Abang Yusni yang dah terbitkan beberapa e-book pun masih lagi dalam peringkat menarik orang untuk beli material beliau. Walaupun begitu, selain daripada menulis, Abang Yusni banyak jadi penerbit sekarang. Selepas Periuk Nasi yang pertama berjaya dilancarkan Disember lepas, Oarong Idea sedang berkira-kira untuk menerbitkan Periuk Nasi 2.0 pula. Kami merancang untuk memanggil semula penulis lama disamping menambah penulis baru terutamanya daripada kalangan mereka yang masih belajar dan baru menjadi graduan. Penulis-penulis lama pula, semasa menulis tulisan untuk Periuk Nasi 1.0, kebanyakannya masih belajar. Sekarang mereka sudah bekerja, pasti ada perubahan pandangan.
 

Selain daripada Periuk Nasi, aku juga ada perancangan dengan Nazrin untuk membuat satu kompilasi tulisan anak-anak muda mengenai masa depan terutamanya pada tahun 2050. Mengapa tahun 2050? Ini diinspirasikan daripada propaganda kerajaa sendiri melalui agenda TN50. Daripada kita mengharapkan kerajaan memeta nasib kita, biarlah kita sendiri yang memetakan perjalanan dan destinasi kita. Untuk projek ini, sedang menunggu feedback Nazrin untuk mengumpul bakal-bakal penulis. Selepas siap kompilasi, kami ingat nak meminta Menteri Belia sendiri, Khairy Jamaluddin sebagai kata pengantar. Walaupun mengkritik beliau, tetapi kalau ada peluang guna nama dia untuk jual e-book pun bagus juga. Sewaktu nak terbitkan Periuk Nasi pun kami ada tanya abang Syed Munawwar untuk tulis kata pengantar, tetapi sebab lambat sangat siap menyebabkan kami rasa segan untuk follow up semula.


Perancangan seterusnya adalah untuk media terutamanya WAPTV.MY dan IDE TV. Aku dah buat kertas kerja cadangan. Antaranya adalah rancangan bual bicara Tumpuan Minggu Ini (TMI) dan POLITIKO, rancangan temuramah mengenai isu-isu politik dalam dan luar negara. Selain daripada itu, aku ada cadangkan program Wayang Rakyat (WARAK), sebuah program menonton filem dan kupasan selepas menonton. Kami melalui Oarong Idea dah buat program seumpanya iaitu Jagung Letup. Program yang sama tetapi branding yang berbeza. Jagung Letup yang pertama kami tonton filem The Breakfast Club. Yang kedua adalah Lawrence of Arabia. Yang ketiga pula kami buat di Anjung Rahmat, filem Malcolm X. Ini pun sebagai percubaan untuk tengok ada atau tidak bantahan menonton filem di Anjung Rahmat. Nasib baik tiada. Itu pun mungkin sebab filem Malcolm X yang dilihat lebih "Islamik". Anjung Rahmat juga akan dijadikan studio WAPTV.MY.  Seperti perancangan di IDE, kami nak buat benda sama di Anjung, cuma perlukan masa untuk set-up program. Satu lagi walaupun dah ada kamera, tapi kami memerlukan orang untuk menyelaras rakaman terutamanya membuat facebook live. Dulu aku di ABIM semasa membuat ABIM Global Review, ada Aina, mudah sikit kerja.


Akhir sekali adalah aku nak siapkan cerpen thriller aku bertajuk Jatuhnya Stesen Sasakawa. Cerita ini dinspirasikan daripada filem Die Hard, cuma ianya berlaku di atas stesen angkasa lepas. Tujuan cerpen ini dibuat pun sebab Abang Yusni sedang mengumpul cerpen thriller untuk diterbitkan sebagai e-book. Percubaan menulis cerpen ini pada aku sangat mencabar kerana aku tak pernah habiskan tulisan fiksyen. Bagi aku, tulisan fiksyen sangat penting untuk mengasah kemahiran penulis. Sekiranya fiksyen itu hebat dan menginspirasikan, ianya dapat menggerakkan masyarakat dan negara.

Saturday, March 4, 2017

Ulasan Mini Filem-Filem yang Tercalon dalam Oscars 2017


Dalam tulisan kali ini, aku akan mengulas filem-filem yang tercalon dalam beberapa kategori dalam Anugerah Akademi (Oscars) 2017. Tujuannya supaya ada catatan tentang pandangan aku tentang file mini (selain yang tercatat dalam FB dan Twitter). Kebanyakan filem-filem ini aku tonton sekitar Januari dan Febuari 2017, walaupun pada asalnya filem-filem ini ditayangkan di US pada tahun 2016. Ini kerana kebiasaannya filem yang tercalon Oscars akan mendapat publisiti dan baharulah mula ditayangkan di pasaran antarabangsa. Kecuali Arrival dan Allied, kebanyakan filem-filem ini tak mempunyai bajet yang cukup untuk publisiti.


 
 1. Hell or Highwater
Filem ini ditayangkan di Malaysia pada tahun 2016, walaupun pada masa itu belum lagi bermula musim anugerah. Kemungkinan besar kerana populariti pelakon seperti Chris Pine dan Jeff Bridges yang menyebabkan filem ini menarik perhatian. Filem ini boleh dikatakan gabungan antara filem jenayah dan western. Namun dalam masa yang sama menunjukkan kesusahan orang luar bandar yang hidup di pekan-pekan kecil tanpa pekerjaan dan mempunyai hutang yang banyak dengan bank. Mungkin anda boleh tonton filem ini untuk memahami orang kulit putih di luar bandar yang mengundi Trump, sebagai balasan kepada ahli politik establishment dan banker yang telah menipu mereka.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Supporting Actor untuk Jeff Bridges, Best Original Screenplay, Best Film Editing



2. La La Land
Filem mengenai 2 orang kulit putih yang berhempas-pulas untuk berjaya dalam industri perfileman dan muzik di Los Angeles. Kebanyakan filem ini adalah dalam bentuk muzikal. Apa yang pelik dalam filem ini adalah walaupun ianya mengenai kisah percintaan, namun aku merasakan tiada sebab untuk mereka berdua jatuh cinta. Ianya berlaku secara tiba-tiba. Walaupun begitu, muzik yang diberi tumpuan iaitu jazz, sangat bagus. Filem ini sepatutnya membuka lebih banyak peluang muzikal dibikin di oleh Hollywood. Secara jujurnya aku lebih prefer Crazy Ex-Girlfriend. Muzik dan karakternya lebih menarik.
Tercalon untuk:-

Best Picture, Best Director, Best Actor untuk Ryan Gosling, Best Actress untuk Emma Stone, Best Original Screenplay, Best Cinematography, Best Original Score, Best Original Song, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Production Design, Best Costume Design, Best Film Editing



3. A Monster Calls
Sebenarnya filem ini tidak tercalon untuk Oscars. Namun aku nak ulas juga kerana bagi aku filem ini sangat bagus terutamanya lakonan pelakon utama kanak-kanak serta dari sudut struktur penceritaan. Filem ini mengisahkan tentang bagaimana seorang kanak-kanak yang bermimpi berjumpa dengan sebuah pokok yang boleh bercakap sebagai mekanisme melawan kesedihan kerana ibunya yang sedang menderita penyakit kanser. Suara pokok itu dilakonkan oleh Liam Neeson. Bagi aku sangat bagus untuk memahami bagaimana seorang kanak-kanak yang marah kepada ibunya dan orang sekeliling yang tidak betul-betul jujur dengan dia yang ibunya akan mati. Malah dalam filem ini juga disebut yang kanak-kanak ini masih muda untuk menerima realiti kematian, namun dalam masa yang sama sepatutnya dilayan sebagai remaja yang lebih matang. Walaupun filem ini berkisar tentang kematian, aku rasa sekali pun aku tak pernah dengar salah seorang karakter menyebut perkataan kematian terutamanya apa yang berlaku kepada ibu kanak-kanak itu. Kita hanya lihat dia sakit di atas katil di hospital sahaja. 


 4. Arrival
Filem ini bagi aku adalah filem terbaik dalam kalangan filem yang tercalon untuk Best Picture. Walaupun ianya sains fiksyen, namun filem ini mengingatkan aku kepada filem Inception, di mana elemen fiksyen itu kurang diberi perhatian, namun yang dipentingkan adalah drama karakter manusia. Cara bagaimana filem ini disusun juga sangat menarik, di mana pada pengakhiran baru kita sedar kaitan antara babak-babak yang kita tonton. Jikalau anda sudah menontonnya, tontonlah kali kedua untuk lebih memahaminya. Filem ini juga penting dari sudut bagaimana manusia mahu menerima kehadiran “alien” dan kerjasama umat manusia dalam menyelasaikan masalah yang berlaku. 

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Director, Best Adapted Screenplay, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Production Design, Best Cinematography, Best Film Editing


5. Allied
Filem oleh Robert Zemeckis ini memang sangat di”overlook.” Sama seperti filem The Walk dan Flight. Filem The Walk adalah filem kedua terbaik bagi aku tahun 2015. Filem ini bermula dengan watak Brit Pitt pergi ke Casablanca sebagai perisik British semasa Perang Dunia Kedua. Kebetulan pada waktu itu aku baru tonton filem Casablanca di Netflix. Kemudian Brad Pitt bersama-sama dengan watak Marion Cotillard, seorang perisik Perancis dalam Kedutaan Jerman membunuh Duta Jerman di Casablanca. Itu adalah bahagian pertama. Bahagian kedua pula adalah Brad Pitt dan Marion Cotillard kembali ke Britain dan berkahwin, namun beberapa tahun kemudian Marion Cotillard dituduh merisik bagi pihak Jerman. Lakonan dalam filem ini sangat mantap dan ‘chemistry’ antara Pitt dan Cotillard sangat berkesan. Pengakhiran filem ini sangat menyedihkan dan nasib baik ianya dilakonkan oleh 2 orang pelakon hebat. Aku rasa paling kurang Brad Pitt sepatutnya dicalonkan.

Tercalon untuk:-
Best Costume Design


 6. Passengers
Filem ini mendapat rating rendah daripada pengkritik. Aku tak faham. Adakah mereka sangka bahawa mereka akan menonton filem aksi sains fiksyen tetapi sangkaan mereka salah lalu memberi rating rendah? Walaupun aku setuju yang ada perbezaan ‘tone’ sepanjang filem ini, bermula dengan ‘tone’ dramatic dan gelap, kemudian menjadi romatik-komedi apabila Jennifer Lawrence dikejutkan, dan akhirnya menjadi filem aksi. Bagi aku ini hanyalah cara pembikin filem menceritakan cerita seperti begini. Bagi aku filem ini kalau dinilai sebagai sains fiksyen, sebenarnya lebih bagus daripada filem Arrival. Filem ini membuat kita terfikir tentang apa yang akan berlaku sekiranya kita kena ambil masa beratus tahun untuk menjelajah daripada satu planet ke planet yang lain. Selain itu aku rasa lakonan Chris Pratt pada awal filem sangat berkesan terutamanya apabila beliau mula tertekan kerana hidup seorang. Filem yang bagus untuk peminat sains fiksyen.

Tercalon untuk:-
Best Original Score, Best Production Design


 7. Hidden Figures
Satu lagi filem yang boleh dikategorikan sebagai filem publisiti untuk NASA. Mengisahkan mengenai 3 orang ‘computers’ atau jurukira yang mengesahkan semua pengiraan NASA sebelum mereka menghantar manusia ke angkasa lepas. Ketiga-tiga mereka adalah orang kulit hitam. Oleh kerana pada waktu itu adalah dekad 60-an, maka orang kulit hitam sukar mendapat pekerjaan yang bagus. Sumbangan mereka sangat penting dalam perkembangan NASA dan pada akhir filem ditunjukkan yang ketiga-tiga mereka menjadi orang penting dalam NASA. Bagi aku apa yang menarik adalah NASA sanggup menunjukkan bahawa pada waktu dahulu sekalipun, terdapat elemen perkauman yang kuat dalam NASA sendiri. Ini satu pengakuan yang kurang ada syarikat atau agensi yang sanggup ditonjolkan terutamanya pada zaman sekarang. Semua syarikat mahu menunjukkan bahawa mereka sangat terbuka kepada kepelbagaian.  Namun bagi aku kadang-kadang ada elemen seperti telefilem, namun kerana pelakon hebat dan bajet kesan khas yang tinggi, maka filem ini dinaik taraf. Walaupun filem ini penting tapi rasanya tak cukup untuk jadi calon filem terbaik. Selain itu, runut bunyi daripada Pharrel Williams sangat menarik.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Supporting Actress untuk Octavia Spencer, Best Adapted Screenplay


 8. Hacksaw Ridge
Filem ini mengisahkan mengenai seorang tentera US yang menyertai tentera semasa Perang Dunia Kedua, namun enggan memegang senjata dan hanya mahu menjadi unit perubatan. Filem ini terbahagi kepada tiga, pertama semasa beliau bercinta dengan isterinya, kedua adalah semasa beliau berlatih di kem tentera dan hampir-hampir dibuang daripada tentera kerana enggan memegang senjata dan ketiga adalah mengenai penglibatan beliau dalam perang di Okinawa semasa beliau berjaya menyelamatkan 70 orang tentera daripada mati di medan perang akibat kecederaan. Elemen terpenting filem adalah pada babak kedua. Rupa-rupanya walaupun anda menjadi unit perubatan, namun ada undang-undang tentera yang mengatakan anda perlu berlatih menembak senjata. Filem ini banyak menghabiskan masa di bahagian kedua. Sepatutnya babak-babak berlatih boleh dipercepatkan dan konflik beliau dengan kapten juga boleh dipercepatkan supaya kita boleh sampai di bahagian ketiga di mana watak utama menunjukkan keperwiraannya dalam menyelamatkan orang. Namun begitu, ada pengkritik yang mengatakan walaupun filem ini semacam anti-perang, namun banyak keganasan yang ditunjukkan dalam bahagian ketiga filem menyebabkan mesej yang cuba disampaikan tidak kena.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Director, Best Actor untuk Andrew Garfield, Best Sound Editing, Best Sound Mixing, Best Film Editing

9. Lion
Filem ini penting dari sudut perlunya kita prihatin dengan kanak-kanak yang terpisah daripada ibu bapa. Perkara ini banyak berlaku di bandar-bandar besar. Dalam filem ini, seorang budak tersalah naik keretapi dan hilang di tengah bandar Mumbai. Beliau tidak menjumpai jalan pulang dan akhirnya ditempatkan di sebuah rumah anak yatim. Namun beliau bernasib baik kerana terdapat pasangan Australia yang mahu mengambil anak angkat yang kehilangan ibu bapa. Beliau akhirnya dibawa ke Australia dan membesar di sana. 20 tahun kemudian, beliau mula mengalami krisis identiti dan cuba mencari kampung halamannya menggunakan Google Earth. Filem ini bagi aku mungkin tak cukup bagus untuk dicalonkan sebagai filem terbaik. Tetapi aku merasakan ada orang Australia yang cuba menunjukkan sisi kebaikan orang Australia dan juga identiti kepelbagaian kaum mereka. Selain itu, skor muzik untuk filem ini juga sangat epik, seolah-olah filem fantasi.

Tercalon untuk :-
Best Picture, Best Supporting Actor untuk Dev Patel, Best Adapted Screenplay, Best Original Score, Best Cinematography

Saturday, February 25, 2017

Ulasan Filem Malcolm X



Filem Malcolm X adalah sebuah filem arahan Spike Lee yang ditayangkan pada tahun 1992. Malcolm X sendiri dilakonkan oleh Denzel Washington. Filem ini diiktiraf sebagai filem penting dalam pemaparan Malcolm X sebagai pejuang nasib orang kulit hitam di Amerika Syarikat. Ianya juga terbaik dari sudut pembikinan, struktur penceritaan dan lakonan yang mantap. Bukan senang untuk memfilemkan seorang tokoh seperti Malcolm X yang mempunyai pelbagai turun naik dalam kehidupannya. Namun filem ini bertuah kerana ianya adalah adaptasi daripada autobiografi tulisan Alex Haley. Sekiranya anda membaca autobiografi tersebut, ianya seolah-olah ditulis oleh Malcolm X sendiri kerana ditulis dari sudut pandang orang pertama. Namun sebenarnya ianya ditulis oleh Alex Haley dengan menemuramah Malcolm X beberapa kali. Temuramah tersebut berlaku sejak Malcolm X menjadi orang penting dalam Nation of Islam sehinggalah selepas beliau menubuhkan organisasi orang kulit hitam yang baru. Oleh itu temuramah ini unik kerana ianya menulis kehidupan Malcolm X daripada beberapa fasa dalam kehidupan beliau. Daripada seorang yang sangat ekstrem dengan kepercayaan Elijah Muhammad, sehingga menjadi seorang Islam yang syumul setelah balik dari menunaikan Haji.

Penceritaan dalam novel bermula dengan zaman kanak-kanak beliau, di mana bapanya dibunuh kerana menyebarkan fahaman Kristian yang bertujuan menguatkan identiti kulit hitam dan menolak Kristian versi kulit putih. Ini menyebabkan Klu Klux Klan, sebuah organisasi pengganas kulit putih membunuh bapanya. Ibu Malcolm X pula adalah seorang perempuan kulit hitam yang lahir akibat ibunya yang kulit hitam dirogol oleh orang kulit putih. Ini menyebabkan kulit ibu Malcolm X sedikit cerah. Namun kerana sejarah hitamnya sebelum ini, menyebabkan ibunya sangat membenci orang kulit putih. Fahaman ini turun kepada anak-anaknya. 

Dalam filem pula, ianya bermula dengan Malcolm X pergi ke salon untuk memerangkan rambut dan membuatkannya lurus. Perbuatan ini biasanya dibuat oleh remaja kulit hitam pada masa dahulu untuk menunjukkan yang mereka ini bergaya seperti orang kulit putih. Oleh itu, filem bermula dengan memaparkan Malcolm X sebagai seorang yang cuba melunturkan identiti kulit hitamnya. Mengapa filem yang mengisahkan tentang pejuang kulit hitam bermula dengan sejarah buruk watak utama? Ini kerana untuk memaparkan perjuangan Malcolm X yang sebenar, sebelum beliau menjadi pejuang dan menyebarkan idea pembebasan kulit hitam, kita sebagai penonton kena tahu bagaimana Malcolm X berubah.

Ini satu aspek yang kurang diberi perhatian oleh pembikin filem yang mahu memaparkan tentang tokoh dan perjuangan umat Islam. Filem kena bermula dengan watak utama berada dalam kegelapan, namun dengan usaha dan hidayah Tuhan, akhirnya watak utama berubah, dan menjadi pejuang sejati. Paparan ini sangat penting kerana disitulah penonton akan lebih bersimpati dengan watak utama. Kalau pembikin filem mahu filem mereka memberi kesan kepada penonton, kita kena tunjuk bagaimana tokoh yang hebat ini berubah, barulah ianya menjadi inspirasi kepada penonton. Tidak cukup menunjukkan tokoh tersebut sudah hebat dan hanya berjuang melawan musuh luar. Hakikatnya semua tokoh hebat dalam sejarah, sebelum mengalahkan musuh luar, mereka terlebih dahulu mengalahkan musuh dalam diri sendiri iaitu nafsu.

Filem Malcolm X terbahagi kepada 4 bahagian. Bahagian pertama adalah zaman di mana Malcolm X masih muda dan ‘jahiliah’. Di sini kita ditunjukkan tentang penglibatan beliau dalam jenayah dadah serta percintaan dengan wanita kulit putih. Bagi pembikin filem yang biasa-biasa sahaja, mereka tentu akan “fast forward” bahagian ini dan ditunjukkan terus Malcolm X yang sudah berubah dan menjadi pejuang.  Namun Spike Lee membuat tindakan tepat dengan memaparkan dahulu zaman gelap Malcolm X. Bahagian hidup ini sangat penting kerana sekiranya anda membaca autobiografi beliau, Malcolm X ada menyebut bahawa antara sebab ceramah beliau ramai yang datang adalah kerana  orang ramai tahu beliau sendiri pernah terlibat dalam jenayah. Beliau menganggap bahawa penjenayah terutamanya daripada kalangan orang kulit hitam bukan orang jahat pada asalnya.  Mereka terjebak dengan jenayah kerana tiada peluang mencari pekerjaan serta melanjutkan pelajaran. Beliau sendiri menceritakan semasa beliau masih bersekolah, cita-cita beliau sebenarnya mahu menjadi peguam. Namun guru di sekolah pula yang mengatakan bahawa impian Malcolm X adalah mustahil dan sepatutnya orang kulit hitam hanya menjadi pekerja kilang sahaja.

Bahagian kedua pula adalah bahagian di mana beliau ditangkap kerana merompak. Di dalam penjara, beliau mula mendengar ceramah daripada pengikut Nation of Islam. Beliau mula melihat bahawa Nation of Islam ini terutamanya kata-kata Elijah Muhammad, pemimpin tertinggi Nation of Islam adalah penyelesaian kepada masalah orang kulit hitam di Amerika. Beliau mula banyak membaca, malah di dalam gelap semasa waktu malam dengan berbekalkan sedikit cahaya lampu. Malcolm X juga menyalin semula kamus serta berhujah dengan paderi kristian di gereja penjara  di mana beliau mengkritik Kristian yang hanya mementingkan orang kulit putih walhal Jesus Christ sendiri bukan kulit putih. Di dalam bahagian ini ditunjukkan bagaimana Malcolm X mula memahami dunia sebenar melalui penerangan pendakwah Nation of Islam. Malcolm X tidak berubah secara tiba-tiba, namun sedikit demi sedikit kekerasan beliau cair. Malcolm X juga menghormati pendakwah Nation of Islam yang berani melawan warden kulit putih, bukan dengan kekerasan, tetapi dengan kata-kata dan hujah. Dari situ beliau terinpirasi untuk menjadi seorang penceramah.

Bahagian ketiga adalah bahagian kemuncak beliau. Setelah keluar daripada penjara, Malcolm X berjumpa dengan Elijah Muhammad dan dilantik sebagai Minister untuk salah sebuah Temple Nation of Islam. Ceramah beliau dihadiri ramai orang dan mula mendapat perhatian peringkat nasional sehingga masuk dalam program televisyen nasional. Media memaparkan Malcolm X sebagai radikal dan mengajar orang kulit hitam membenci orang kulit putih. Beliau juga sangat dipengaruhi dengan idea Elijah Muhammad di mana beliau mengajak supaya orang kulit hitam membuat negara sendiri kerana mereka telah ditindas terlalu lama, oleh itu mereka perlu membina hidup di negara baru. Malcolm X dilihat sangat taksub dengan ajaran Nation of Islam sehingga tidak nampak di dalam organisasi beliau sendiri berlaku skandal.

Kehidupan Malcolm X sangat menarik kerana dalam bahagian keempat dan terakhir, beliau mula meragui ajaran Elijah Muhammad. Beliau juga dituduh oleh orang atasan dalam organisasi sebagai cuba menjadi ketua dan menjatuhkan Elijah Muhammad. Akhirnya setelah berlaku cubaan membunuh Malcolm X, beliau keluar negara dan menunaikan Haji. DI situ beliau mula belajar erti agama Islam yang sebenar dan melihat bahawa agama Islam meraikan kepelbagaian kaum. Di sini juga beliau sedar agama Islam adalah agama terbaik untuk menyelesaikan isu perkauman di Amerika Syarikat. Balik dari Haji, beliau membuat sidang media mengumumkan tentang perubahan strategi beliau dalam memperjuangkan nasib kulit hitam dengan bekerjasama dengan pelbagai pihak. Namun tidak lama selepas itu, beliau dibunuh semasa sedang berceramah di hadapan khalayak ramai. Ramai yang melihat pembunuhan beliau samada dilakukan oleh Nation of Islam atau CIA dalam usaha mengekang aktivis kulit hitam pada waktu itu.

Secara umumnya filem ini berjaya membuatkan kita berfikir tentang kesusahan perjuangn menegakkan kebenaran. Ianya tidak cukup setakat berdoa. Ianya juga satu filem dakwah yang bagus di mana ianya menunjukkan kepelbagaian kehidupan orang Islam dan ideologi dalam Islam sendiri. Filem Islamik terutamanya di Malaysia sering terperangkap dengan tema cuba memaksa penonton menjadi baik dengan menunjukkan watak utama membuat kebaikan akhirnya mendapat ganjaran daripada tuhan. Dunia sebenar tidak begitu. Orang baik juga mungkin terseksa di dunia, seperti mana Malcolm X sendiri yang mendapat cabaran dari dalam dan luar, dan akhirnya dibunuh pula. 

Jadi oleh itu, penulis mencadangkan supaya sekiranya terdapat pembikin filem yang berhasrat untuk menonjolkan elemen Islam dalam filem mereka, lebih baik mula dengan membuat filem diadaptasi daripada novel autobiografi atau kisah tokoh-tokoh Islam yang terdahulu. Melalui pengalaman sebenar penonton dapat memahami dan bersimpati dengan perjuangan yang mereka lalui dahulu. Filem yang baik, seperti mana buku yang baik, dapat memberi pengaruh yang besar dalam menginspirasikan umat Islam di luar sana, terutamanya orang muda. Dalam dunia yang dikuasai oleh audio-visual sekarang, filem patut menjadi medium yang penting dalam mengajarkan Islam yang sebenar.

Sunday, January 22, 2017

Lagu Macam Sama (#5) Sempurna (Andra & the Backbone) vs Landslide (Fleetwood Mac/ The Smashing Pumpkins)

 
Anugerah Juara Lagu sangat boring. Ianya bukan satu representasi industri muzik di Malaysia. Ada banyak artis bagus di Malaysia ni. Tapi susah nak jumpa di radio dan televisyen. Korang kena cari di internet atau pergi ke konsert khas untuk jumpa diorang. Sokong diorang dengan beli album atau streaming di laman muzik berbayar. Sempena demam muzik ni, aku nak share tentang perasaan aku tentang 2 lagu ni. Pertama adalah lagu Sempurna oleh band Andra & the Backbone. Band ini adalah dari Indonesia. Popular sekitar tahun 2006 dan 2007. Aku teringat dengar lagu ni banyak kali masa Matrik UIA di PJ dulu. Ni klip video dia kalau korang lupa.

https://www.youtube.com/watch?v=jStNaVCW838

Cuba korang dengar lagu ni pulak, Landslide yang dinyanyikan oleh The Smashing Pumpkins yang terdapat dalam B-side album diorang, Siamese Dreams pada tahun 1994.

https://www.youtube.com/watch?v=4U4opbXoMss

Macamana? Ada persamaan tak? Terutamanya part gitar akustik tu. Sebenarnya lagu ni pun adalah cover kepada lagu Fleetwood Mac yang terkandung dalam album tahun 1975 mereka, Fleetwood Mac. Ini klipnyaa.

https://www.youtube.com/watch?v=K_PQ4fRQ5Kc

Kalau nak dibandingkan, lagu Sempurna tu lebih dekat dengan cover The Smashing Pumpkins. Dari sudut tema lirik, Landslide menceritakan tentang ketakutan seseorang untuk berubah . Manakala Sempurna pula menceritakan tentang seseorang yang memuji kekasih yang melengkapi hidupnya.
Secara jujurnya aku lebih prefer lagu Sempurna. Mungkin suara vokalis kot. Ironinya, walaupun lagu Sempurna mungkin diinspirasikan daripada cover, lagu ni pun ada cover yang sangat bagus juga, dinyanyikan oleh Gita Gutawa. Suara dia lebih 'haunting' dan ada backup orkestra. Ini klipnya.

https://www.youtube.com/watch?v=EV19hpZcD5g

Jadi lagu yang mana satu pilihan korang?

Friday, December 30, 2016

10 Filem Terbaik Yang Saya Tonton Pada Tahun 2016


Untuk tahun 2016, saya banyak menonton filem dari pelbagai negara, baik dari Indonesia, Jepun, Korea Selatan, India dan Singapura. Tidak lagi terkongkong dengan Hollywood. Malah saya juga banyak menonton filem Malaysia, tapi malangnya tak semua, walaupun itulah azamnya untuk tahun 2016. Semasa awal tahun, saya cuba untuk menonton semua filem Malaysia, tetapi kebiasaannya saya tidak dapat menonton filem tersebut baik kerana terlampau cepat ditarik dari pawagam sebab kurang penonton, atau filem itu sendiri sangat tidak menarik sehingga saya tidak sanggup membuang duit menonton filem itu. Namun secara umum, filem Malaysia pada tahun ini meningkat naik, malah beberapa kali menjadi trending dan menjadi perbualan ramai. Contohnya filem Pekak yang dikritik kerana menunjukkan babak maksiat di samping bantahan NGO OKU yang dikatakan memaparkan OKU dalam sisi negatif. Selain itu, beberapa filem Malaysia ditayangkan hampir serentak dalam satu bulan dan mendapat sambutan membuatkan rakyat Malaysia tertarik untuk menonton filem Malaysia semula. Contohnya pada bulan Mac, Ola Bola dan Boboiboy ditayangkan dan menjadi antara filem paling mendapat kutipan tiket tertinggi dalam tahun 2016. Pada bulan November pula muncul filem Rock Bro!, Hanyut, Interchange dan Desolasi. Adakah ini strategi yang bagus untuk mempromosi filem Malaysia iaitu dengan menayangkan filem-filem Malaysia hampir serentak supaya berlaku trending?

10. Train To Busan
Filem ‘hit’ di Malaysia ini boleh sahaja menjadi filem zombie ganas biasa-biasa. Namun dengan kepelbagaian karakter dan juga imaginasi dalam situasi bencana seperti serangan zombie ini, apakah masyarakat yang akan lakukan? Adakah anda akan berbuat apa sahaja untuk menyelamatkan diri? Atau anda sanggup berkorban untuk melakukan sesuatu yang betul? Satu perkara yang menarik tentang filem ini adalah kita memang betul-betul merasakan perasaan ayah tersebut yang berusaha bermati-matian untuk menyelamatkan anak perempuannya. Ini tema yang penting apabila membuat filem bencana seperti begini. Mesti bagi karakter utama motivasi yang kuat untuk menyelamatkan diri.


9. Captain America: Civil War
Tak cukup sekadar melihat filem ini secara bersendirian sahaja namun perlu dilihat secara keseluruhan francais Marvel Cinematic Universe. Setiap karakter dalam filem ini mempunyai personaliti dan perkembangan tersendiri yang mereka bawa dari filem-filem terdahulu. Itulah petanda sebuah filem sekuel yang bagus. Karakter sudah diperkenalkan dalam filem pertama, maka dalam filem seterusnya adalah peningkatan konflik. Tentulah babak yang paling diingati dalam filem ini adalah babak pertarungan di lapangan terbang.


8. Rudy Habibie
Filem dari Indonesia ini adalah sekuel kepada filem Habibie & Ainun, menceritakan tentang perjalanan hidup BJ Habibie semasa belajar di Jerman. Saya sendiri belum berkesempatan menonton filem pertama, namun ianya tidak perlu pun kerana yang penting adalah kita melihat konflik dan perjuangan Habibie semasa belajar di Jerman. Ianya akan membangkitkan semangat mahasiswa di samping melalui zaman percintaan dan tekun dalam mempelajari ilmu penerbangan untuk dimanfaatkan oleh rakyat Indonesia akan datang. Ianya adalah filem patriotik, namun dirasakan sangat ‘personal; kerana menceritakan tentang kisah peribadi Habibie, namun mahasiswa biasa masih boleh ‘relate’ dengan kisah hidupnya. Sebuah filem wajib tonton untuk aktivis mahasiswa. 


7. Zootopia
Filem Disney ini pada mulanya dirasakan hanyalah filem animasi biasa sahaja. Namun sebaik plot dan konflik bertambah, saya merasakan bahawa filem ini mahu memberitahu isu yang mendalam, iaitu hubungan antara kaum. Siapa sangka filem animasi mengenai haiwan yang bercakap boleh membuatkan kita merefleksi isu tersebut? Perkara ini sangat bagus terutamanya untuk kanak-kanak kerana walaupun mereka akan sukakan filem ini kerana watak yang comel semasa mereka masih kecil, namun apabila mereka besar nanti, mereka akan lebih memahami isu yang lebih mendalam.


6. Jagat
Filem ini juga telah saya tulis ulasan dalam blog saya. Saya memuji kemajuan masyarakat India di Malaysia yang membangunkan kelompok filem tersendiri dan tidak terpengaruh dengan pelbagai masalah yang menimpa industri filem Malaysia (terutamanya yang berkaitan dengan orang Melayu). Diharapkan pengarah dan pelakon filem ini akan terus membikin filem bagus untuk rakyat Malaysia. Tak perlu dalam bahasa Melayu pun sebab apa yang penting adalah menunjukkan realiti kepelbagaian masyarakat di Malaysia, di mana setiap komuniti ada ceritanya yang tersendiri.



5. Bajirao Mastani
Kalau nak tahu lebih lanjut pandangan saya tentang filem ini, sila baca ulasan saya. Apa pun filem ini menunjukkan baik Bollywood atau Kollywood atau banyak lagi industri perfileman di India perlu diberi perhatian oleh rakyat Malaysia. Saya tidak kisah di Malaysia banyak filem India ditayangkan, dan tidak sepatutnya ditonton oleh masyarakat India sahaja, namun ianya untuk semua kaum. Sejak dari dulu lagi, filem Melayu belajar dari India. Kini kita perlu belajar semula daripada sana untuk maju lebih jauh lagi.


4. Redha
Filem Malaysia ini memang boleh dianggap ‘overlook’ dan tidak diambil serius. Ini kerana subjek filem ini adalah mengenai hubungan bapa dan anak yang ada autisme. Dari segi luarannya, filem ini semacam teledrama biasa hari sabtu. Namun ada ‘twist’ di pertengahan filem dan ditambah dengan lakonan mantap Nam Ron, filem ini menjadi lebih dari itu. Konflik ibu bapa yang mempunyai anak autisme sangat realistik namun dengan segala pancaroba, filem ini berakhir dengan harapan bahawa anak autisme boleh menjadi lebih istimewa. Sinematografi filem ini juga cantik dan pandai menggunakan latar tempat di tepi pantai. Saya tengok filem ini dalam panggung wayang hanya dengan satu keluarga yang lain. Dalam minggu kedua, filem ini ditarik. Diharapkan filem ini mendapat perhatian selepas penjualan DVD dan ditayangkan di televisyen.


3. Son of Saul
Saya tahu dan pernah membaca tentang kekejaman Nazi dan penderitaan mangsa Holocaust semasa Perang Dunia Ke-2. Saya juga pernah menonton filem Schindler’s List arahan Spielberg. Tetapi filem ini membuatkan kita simpati dan mendoakan kesejahteraan untuk roh mangsa Holocaust. Walaupun di dunia mereka terseksa, tetapi di akhirat sana mereka akan mendapat rahmat Tuhan. Filem ini mungkin hanya patut ditonton sekali sahaja kerana membuatkan saya tidak tidur malam.


2. Captain Fantastic
Filem ini hanyalah filem kecil lakonan Viggo Mortensen namun mempunyai visi yang besar. Ianya menceritakan tentang kesan baik dan buruk hidup di hutan memisahkan diri daripada umat manusia di luar terutamanya dalam zaman teknologi maklumat kini. Hubungan Viggo sebagai bapa dengan anak-anaknya sangat berkesan dan ‘natural.’ Filem ini tidak buang masa dengan cuba membuat situasi komedi daripada interaksi anak-anak keluarga yang pertama kali melihat dunia luar. Namun cerita utamanya adalah keluarga. Tidak kisah anda di hutan atau di tengah bandaraya, yang penting anda bersama keluarga.


1. Hanyut
Saya sukakan filem sejarah dan epik. Filem arahan U-Wei Shaari ini dirasakan sangat kena dengan apa yang saya mahu. Lebih-lebih lagi sejarah Tanah Melayu pada abad ke-19. Walaupun ianya adalah adaptasi kepada novel, namun pastilah penulis novel ini (orang British) menulis berdasarkan pengalaman beliau sendiri di Tanah Melayu. U-Wei pandai mengolah filem ini daripada sekadar ‘point of view’ pendatang British kepada refleksi masyarakat Melayu pada waktu itu. Lakonan yang mantap dan ditambah set yang kena dengan zaman dan tidak berlebihan menggunakan CGI. Filem ini mungkin rugi, tetapi ianya akan menjadi filem rujukan rakyat Malaysia untuk sejarah pada masa akan datang.

 
Filem Malaysia/Asia Terbaik Tahun 2016
1. Hanyut
2. Redha
3. Bajirao Mastani
4. Rudy Habibie
5. Train to Busan
6. Sultan
7. Your Name
8. Apprentice
8. Interchange
10. Ada Apa Dengan Cinta 2