Friday, November 29, 2013

Tiada revolusi dalam Catching Fire

   Penulis bukanlah peminat The Hunger Games. Kegilaan terkini anak-anak muda selepas Twilight Saga berakhir. Namun penulis faham kefanatikan tersebut kerana pernah terheret tidak sengaja dalam pottermania sehingga tak kisah untuk membeli buku terakhir Harry Potter walaupun mahal. Malah berjaya menghabiskannya kurang dari satu minggu.
    Tetapi tulisan ini kita fokus hanya untuk filem The Hunger Games : Cathing Fire. Sekuel kepada The Hunger Games, filem ini dianggap lebih gelap daripada francais untuk anak muda yang lain kerana melibatkan babak remaja membunuh remaja yang lain. Namun untuk filem yang kedua ini, permainan di'upgrade' dengan peserta semuanya pernah menang pertandingan The Hunger Games (walaupun tiada siapa yang nampak lapar atau dahaga). Pertandingan lebih mencabar kerana masing-masing punya kekuatan sendiri.
     Filem ini memang sangat lama kerana mengambil masa lebih kurang satu jam barulah masuk ke babak pertandingan. Banyak masa dihabiskan untuk membuat 'setting' politik dalam dunia ini, dan kesan protagonis yang berjaya menginspirasikan untuk rakyat biasa melakukan revolusi menentang tirani Capitol. Saya sendiri adalah peminat filem 'political thriller' tapi dalam filem ini tersasar daripada tujuan asal iaitu menunjukkan keperitan bagaimana mahu menang dalam pertandingan The Hunger Games tanpa perlu membunuh siapapun.
      'Setting' politik mungkin diberi penekanan sebagai 'prelude' untuk filem seterusnya. Namun begitu, kelibat 'President Snow' sangat menyakinkan dan ancaman beliau terhadap Katniss untuk terus berlakon dihadapan rakyat sewaktu awal cerita sangat meyakinkan dan menjadi babak penting untuk filem akan datang.
      Kepada peminat francais ini yang memang membaca bukunya mungkin puas hati melihat kata-kata diterjemahkan ke layar perak, naum kepada penonton biasa mungkin pengakhiran filem kurang memuaskan, malah tipikal Hollywood untuk 'memerah sehingga kering susu lembu' francais ini.

No comments:

Post a Comment