Tuesday, March 29, 2016

Lagu Macam Sama (#4) Wildest Dreams (Taylor Swift) vs 1000 Penipuan (Farah Asyikin)

Kali ini ada lagu daripada US yang membuatkan penulis teringatkan lagu daripada artis Malaysia. Kebiasaannya ia terbalik, lagu Malaysia atau Indonesia ada persamaan daripada lagu Hollywood atau British. Penulis pertama kali mendengar lagu Wildest Dreams oleh Taylor Swift dalam album beliau 1989 yang keluar pada tahun 2014. Pada waktu itu penulis tidaklah tertarik sangat dengan lagu tersebut, mungkin kerana penulis secara umumnya ada mixed reaction semasa pertama kali mendengar album 1989. Tetapi penulis memang ada teringatkan ada satu lagu Malaysia yang lebih kurang sama dengan Wildest Dreams, cuma penulis tidak ingat siapa. Kalau anda peminat Taylor Swift pasti anda sudah mendengar lagu ini berulang kali. Ini linknya.

Lagu ini dilancarkan sebagai single setahun kemudian dan seperti yang disangka menjadi sangat popular dan dimainkan berulang kali di radio. Dan pada satu hari penulis teringat rasanya di Era FM, DJ Adi Fashla menyebut sebelum memainkan lagu Wildest Dreams, menyebut apabila dia mendengar lagu ini, dia teringatkan lagu 1000 Penipuan oleh Farah Asyikin. Ini videonya.

Lagu 1000 Penipuan ini dibuat sempena Siri TV Gol Dan Gincu pada tahun 2006, manakala Wildest Dreams pula dibuat pada tahun 2014. Persamaannya tidaklah begitu ketara namun oleh kerana persamaan itu berada di korus membuatkan kita tidak boleh terlepas daripada membandingkannya. Namun secara jujur mungkin lagu Taylor Swift lebih bagus. Mungkin kerana lagu ini juga dicipta bersama Max Martin dan Shellbeck, genius muzik yang datang daripada tanah suci muzik pop, Sweeden. Merekalah yang banyak merubah Taylor Swift daripada artis country/rock ke elektronik/pop. Transformasi Taylor Swift sangat berhasil menjadikan beliau artis yang dipuji oleh pengkritik dan disayangi oleh jutaan peminat serta dianggap artis paling penting dekad 2010an, mungkin dibelakang sedikit daripada Adele. Namun mereka berdua masih lagi muda dan masih ada masa lagi untuk bersaing. Kelebihan Taylor Swift lebih kepada lirik manakala Adele mempunyai suara yang unik. Apapun kedua-dua lagu 1000 Penipuan dan Wildest Dreams mempunyai kelebihan sendiri dan sedap untuk didengari.

No comments:

Post a Comment