Saturday, July 12, 2014

Aku Nak Robot Lawan Robot - Ulasan Filem Transformers 4


Kita tak sepatutnya mengharap lebih apabila menonton filem Transformers. Sejak daripada filem yang pertama, penulis tak pernah terlepas menonton siri filem ini di pawagam. Seperti biasa, ianya mengecewakan. Namun apabila mereka mahu membuat 'reboot' filem ini dengan watak manusia yang baru, kita sangka ada perubahan yang besar. Namun hasilnya tetap sama. Penulis fikir ini disebabkan ianya tetap diarahkan dan ditulis oleh orang yang sama, iaitu Michael Bay.

Walaupun yang keempat ini punya plot yang lebih mudah difahami, namun masalah terbesar bagi filem Transformers adalah 'sub-plot' manusianya. Orang datang menonton filem Transformers bukan mahu tengok drama swasta Shia Lebouf dengan Megan Fox atau Mark Wahlberg dan anaknya, namun kita nak tengok perang antara Autobots dan Decepticons. Sepatutnya Michael Bay sudah faham perkara ini selepas 4 filem tapi beliau masih mahukan drama manusia ini. Katanya mahukan penonton ada watak yang boleh dikaitkan dengan mereka dalam filem, tapi hakikatnya watak manusia sangat tipikal malah membosankan, robot lebih menarik dan meyakinkan. 

Penulis fikir Michael Bay sepatutnya belajar daripada pembikin filem Real Steel lakonan Hugh Jackman. Itu baru filem robot yang menarik selain daripada mempunyai drama manusia yang mantap. Walaupun kita tahu plot filem hanyalah ulangan filem Rocky, namun babak pertarungan antara robot yang menjadi klimaks dalam filem ini. Malah pertarungan antara robot berakhir juga dengan resolusi drama antara manusia. Ini filem robot yang kita mahu.

Kalaupun Tranformers hanyalah filem yang berfokus antara robot dengan robot pun kami tak kisah kerana itupun yang kita mahu. Tetapi dalam filem keempat ini makin kurang pula malah terlampau banyak babak kereta  kejar mengejar. Ini seolah-olah meniru filem Fast and Furious. Malah ada beberapa ketika babak kereta itu yang difokuskan manakala Optimus Prime bertarung dengan robot jahat hanya menjadi latar belakang. Ini sangat mengecewakan.

Transformers perlu menggaji penerbit dan pengarah yang baru. Hairan sekali bagaimana Steven Spielberg masih lagi menjadi penerbit filem ini. Penulis fikir mereka berdua belum betul-betul memahami apa yang peminat mahukan dalam filem Transformers. Kalau boleh buang sahaja watak manusia kerana mereka langsung tak membantu dalam menjadikan filem ini menarik.

No comments:

Post a Comment