Wednesday, September 9, 2015

Kepentingan Belia Islam Memahami Maqasid Syariah Dalam Menghadapi Cabaran Zaman


Pada 31 Julai dan 1 Ogos yang lepas, Angkatan Belia Islam (ABIM) bersama-sama dengan Akademi Intelektual Muda (AIM), Institute of Advanced Islamic Studies (IAIS) dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya telah menganjurkan siri syarahan dan bengkel bersama tokoh Maqasid Syariah Kontemporari, Dr Jasser Auda. Penulis berkesempatan mengikuti syarahan beliau.Pada lawatan kali ini, beliau menumpukan tentang cabaran-cabaran belia, dan ramai peserta juga daripada kalangan belia. Ini mungkin kerana topic Maqasid Syariah mula menjadi tajuk perbincangan hangat terutamanya dalam menilai semula kefahaman rakyat Malaysia dalam hal-hal syariah. Pemimpin negara juga mula menyebut tentang Maqasid Syariah, mengingatkan supaya hukum Syariah di Malaysia perlu difahami semua rakyat, bukan memaksa rakyat menerima sahaja tanpa sebarang perbincangan dan perundingan.

Cabaran yang dihadapi belia Islam pada masa kini adalah mengenai kefahaman umat Islam sendiri. Dr Jasser Auda mengingatkan bahawa Syariah adalah daripada Allah, namun Fiqh adalah ijtihad ulama’. Manakala Maqasid Syariah sentiasa menjadi rujukan supaya Fiqh sentiasa di landasan yang lurus. Fiqh jugalah yang boleh fleksibel dan mengikut tempat dan masa. Tujuan syariah yang terbesar adalah ketauhidan kepada  Allah SWT. Jangan jadikan syariah itu sekadar sebab untuk menghukum pesalah walhal kondisi masyarakat yang melahirkan punca pesalah itu melakukan jenayah. Dengan Maqasid Syariah, kita meletakkan Allah sebagai perkara utama. Oleh itu, umat Islam perlu menghormati segala makhluk Allah, baik daripada kalangan haiwan, tumbuhan dan alam sekitar. Selain itu, umat Islam juga perlu menghormati penganut agama lain dalam beramal dengan agama mereka sendiri. Dakwah itu perlu namun jangan sampai member tekanan kepada orang bukan Islam.

Dr Jasser Auda juga menyebut bahawa Maqasid Syariah boleh digunakan oleh penggerak NGO dalam menentukan prioriti semasa krisis. Pastikan menyelamatkan nyawa dahulu yang menjadi agenda utama, baharulah agenda lain seperti pendidikan dan keselamatan difikirkan. Refleksi semula kes pelarian Rohingya baru-baru ini di perairan Malaysia, sepatutnya kerajaan memastikan pelarian diselamatkan dahulu daripada bahaya lemas di tengah laut. Tindakan melambatkan semata-mata kerana masalah imigresen hanyalah bertentangan dengan maksud syariah sebenar.

Belia juga perlu menggunakan Maqasid dalam hal-hal sosial dan kekeluargaan. Dr Jasser Auda member contoh dalam masyarakat Arab ada orang yang sengaja menangguhkan perkahwinan semata-mata kerana hendak mengumpul duit supaya boleh mengadakan kenduri secara besar-besaran. Perkara ini sangat bertentangan dengan kehendak syariah kerana nikah itu suatu perkara yang harus dan perlu dilaksanakan segera apabila pihak lelaki dan perempuan sudah bersedia, dan kenduri itu boleh dilakukan kemudian kerana ianya sunat dan boleh dilakukan mengikut kemampuan kewangan masing-masing.

Sebagai pendakwah, Maqasid Syariah boleh digunakan dalam memahamkan umat tentang suruhan dan larangan yang terdapat dalam Islam. Contoh terbaik adalah mengenai larangan meminum arak. Mungkin kita di Malaysia mudah kerana hampir semua rakyat Malaysia tahu tentang Islam mengharamkan arak, jadi rakan-rakan bukan Islam kebiasaannya akan menghormati umat Islam. Namun bagi Dr Jasser Auda yang tinggal di negara Barat, beliau perlu memberi penjelasan yang logikal kepada rakan-rakannya yang bukan Islam mengapa beliau tidak boleh meminum arak. Hanya menyebut arak itu najis adalah tidak praktikal dan menunjukkan umat Islam tidak melakukan kajian yang mendalam apakah kandungan sebenar setiap arak atau alkohol. Ditambah lagi terdapat pelbagai jenis arak dan masing-masing ada kadar berbeza yang boleh memabukkan. Oleh itu, kita perlu memberitahu bahawa dalam Islam, mendekati perkara yang mengharamkan juga sudah ditegah. Walaupun ada yang mengajak minum hanya seteguk yang tidak memabukkan, namun nafsu manusia pastinya akan terpengaruh dan mahukan lebih lagi. Sebab itulah arak diharamkan terus, tidak kiralah berapa banyak kuantiti pun.

Menyentuh tentang isu perkahwinan homoseksual di mana banyak negara Barat sudah meluluskannya, Dr Jasser Auda mengkritik masyarakat barat yang telah mengubah definisi perkahwinan. Manusia daripada pelbagai agama dan bangsa mentakrifkan perkahwinan adalah antara lelaki dan perempuan, tindakan negara Barat ini hanya merosakkan fitrah yang sudah ditentukan oleh Tuhan. Ini kerana daripada perkahwinan akan lahir anak dan pembangunan nilai seseorang anak memerlukan lelaki sebagai ayah dan perempuan sebagai ibu. Beliau juga mahu kita membaca semula sejarah di mana tamadun Yunani dan Rom hancur kerana semakin bertambah homoseksual. Walaupun begitu, Dr Jasser Auda mengakui memang wujud orang yang mempunyai 2 jantina dan Islam mengiktiraf dan berlaku adil kepada mereka, namun umat Islam tidak sekali-kali membenarkan perlakuan tidak sopan dan seks bebas.

Dr Jasser Auda juga menjawab soalan daripada peserta mengenai kepentingan ekspresi seni dalam masyarakat, dan ianya perlu dikategorikan sebagai fardhu kifayah, di mana perlu sebuah kelompok dalam umat Islam yang mempelajarinya. Manusia memang secara fitrahnya tertarik kepada perkara yang indah dan cantik. Allah SWT mencipta dunia dan persekitaran dengan keindahan, dengan itu manusia terinspirasi dengan keindahan tersebut dan mencipta seni yang indah. Setiap seni yang dibuat, baik melalui lukisan, rekabentuk, muzik, malah perfileman juga perlu membawa kepada menginsafi kebesaran Tuhan dan melahirkan nilai yang baik dalam masyarakat.  Namun Dr Jasser Auda mengingatkan supaya pengamal seni dan media perlu kuat dari sudut akidah dan sentiasa sedar bahawa setiap yang mereka lakukan mempunyai kesan besar kepada masyarakat.


Berbalik kepada peranan belia dalam dunia yang penuh fitnah ini, Dr Jasser Auda menyeru supaya belia berani dalam melakukan perkara yang baru. Tak perlu menunggu sistem bertukar, kerana kadang-kadang ianya mengecewakan menyebabkan belia tidak proaktif. Orang lama dalam gerakan dakwah kini sudah mencapai zaman tua. Walaupun mereka pernah membuat perubahan semasa zaman 70-an dan 80-an, namun mereka kini menjadi rekod rosak yang mengulang perkara yang sama walhal dunia sudah berubah. Dr Jasser Auda menasihati orang lama supaya membantu orang muda supaya mereka dapat mengambil alih tugas mereka pada masa akan datang. Setiap kali orang muda berperanan memimpin umat, tentu umat akan ke hadapan dan mempunyai masa depan yang cerah.  

No comments:

Post a Comment