Sunday, December 14, 2014

MEMORI TURKI 2014 (5)

Hari Kelima (Rabu / 28 Mei 2014)

Tak banyak yang berlaku dalam hari kelima. Keluarga kami yang terdiri dari Mama, Makchak, Makteh, Pakteh dan Ainun dari Malaysia sampai di Lapangan Terbang Attarturk dalam pukul 9 pagi. Budin pergi ke sana dengan menaiki van yang kami sewa. Selepas mengambil mereka di Lapangan Terbang, van itu singgah di apartmen Malaysia di Uskudar. Kami mengangkat terus beg-beg kami yang besar kerana kami akan masuk dalam homestay. Tetapi sebelum kami ke homestay, kami singgah dulu di sebuah bukit panorama. Di situ kami bersarapan hanya dengan roti seperti pretzel dan dan roti canai. Kami makan dengan hidangan teh panas kerana kedinginan pagi. Di bukit itu terdapat taman bunga dan bendera Turki yang besar. Terdapat juga teropong untuk kita melihat kotaraya Istanbul dari atas bukit.

 Di atas bukit dengan panorama berlatarbelakangkan Istanbul

Dari bukit tersebut, kami bergerak ke homestay kami yang terletak di Daerah Fatih. Ianya terletak di kawasan Istanbul Eropah. Oleh kerana homestay itu terletak di kawasan rumah yang berselirat, pemandu van mengalami kesukaran mencari jalan yang betul. Rasanya walaupun ada nombor rumah dan nama jalan, tetapi tidak membantu dalam mencari homestay tersebut. Akhirnya jumpa juga homestay tersebut di sudut belakang. Namun rupanya itu hanyalah pejabat mereka. Homestay kami terletak di tempat lain. Jadi kami terpaksa tarik beg kami dan berjalan merentasi kawasan perumahan. Kawasan Fatih adalah kawasan lama Istanbul. Namun perumahan di sini mungkin nampak lebih moden. Rasanya dibina sekitar abad ke-19 kerana terdapat ciri-ciri Eropah. 

 Sedang berjalan ke homestay

Sampai di homestay, ianya terdapat dua tingkat, 2 bilik di tingkat atas, iaitu sama aras dengan pintu ke luar, manakala tingkat bawah tanah pula adalah dapur dan ruang tamu. Penulis tidur di bawah tanah kerana terdapat 2 katil di situ. Betul-betul di hadapan tv. Di sini kami hanya makan tengahari dengan roti dan maggi yang dibawa dari Malaysia. Petang selepas solat Zohor, kami berjalan ke kawasan Hagia Sophia. Kami berjalan sahaja ke sana kerana sukar untuk mendapatkan teksi. Walaupun sebenarnya dekat sahaja kawasan tersebut namun oleh kerana jalannya yang berbukit dan berselirat menyebabkan kami berasa jauh. Sampai sahaja ke jalan utama, kami hendak mencari teksi, namun teksi tersebut enggan mengambil kami kerana dekat sahaja, dia merasakan rugi dan tidak berbaloi. 

Akhirnya kami sampai juga ke kawasan Hagia Sophia. Di situ, hanya Makteh, Pakteh dan Ainun yang masuk kerana kami sudah masuk. Mama pernah masuk semasa datang ke Istanbul sebelum ini dan Makchak tak larat nak berjalan dalam Muzium Hagia Sophia yang besar. Di situ, kami cuba bertanya juga tentang harga tiket bas Hop-On Hop Off. Bas ini membolehkan kita bersiar di sekitar Istanbul selama satu hari dan ianya melalui tempat-tempat pelancongan. Kita boleh naik dan turun sesuka hati. Namun harganya terlampu mahal, malah dalam matawang Euro pula. Mungkin pelancong Eropah lebih tertarik. 

 Mama dan Makchak dengan pemandangan Hagia Sohpia

Selepas Makteh keluar dari Hagia Sophia, kami melawat pula Masjid Biru. Di situ, mereka bersolat sunat. Kami menghala pulang sebelum senja memerah. Di Istanbul, maghrib adalah pada pukul 6.30 malam dan isyak pula 7.30 malam. Di homestay, kami rehat dan makan malam dengan masakan Melayu. Esok, Abah pula akan tiba di Istanbul. Selepas itu, baru kami bergerak ke kawasan Anatolia pula. 

Jumpa lagi di Hari Keenam!

No comments:

Post a Comment